Нов гаф на Берлускони пак стресна италианците

Поредно непремерено изказване на италианския премиер Силвио Берлускони предизвика общественото възмущение в Италия. Берлускони заяви, че "италианските жени са толкова красиви, че за да избегнат изнасилване, трябва да са придружавани от военен ескорт", предаде АП.

Това изявление бе направено в отговор на въпрос по повод на предложението му да се изпратят 300 хиляди военни за борба с престъпността. Редица тежки престъпления, включително изнасилване в навечерието на Нова година и още едно в последните дни, принудиха правителството да предприеме специални мерки, допълва агенцията.

По думите на Берлускони престъпления, каквото е изнасилването, могат да се случат и в страни с военен режим. "Не можем да обсъждаме какъв трябва да е контингентът, достатъчен да предотврати риска", отбеляза премиерът. По думите му италианките са особено красиви и следователно на Италия са ѝ нужни много войници, за да поддържат обществения ред.

Опозицията веднага осъди думите на Берлускони. Според нейни представители думите на министър-председателя са "дълбоко обидни", а такива въпроси като изнасилването не са тема за шеги.

На свой ред, обяснявайки се, Берлускони каза, че е направил комплимент на италианките. Той подчерта, че изнасилването е сериозно и "срамно" престъпление. Но, отбеляза премиерът, когато става дума за коментари, хората никога не трябва да забравят за "лекото и изящно чувство за хумор".

Това не е първият гаф на Берлускони, отбелязва АП. Министър-председателят на Италия сравни немски политик с пазач в нацистки лагер, а непосредствено след 11 септември заяви, че западната цивилизация е по-развита от ислямската. Тогава думите му пак предизвикаха остра полемика.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?