Нов газов спор между Русия и Украйна

Нов газов спор между Русия и Украйна

Нов спор за цените на природния газ през 2008 г. се разгоря между  Русия и Украйна,предаде ББС в четвъртък.

Експертите се опасяват, че поредният конфликт може да се отрази на експортните обеми на руския газ в Европа, доколкото голяма част от  доставките минават през Украйна.

Киев официално предупреди, че ако Москва вдигне цената на горивото, то в отговор Украйна ще бъде принудена да вдигне таксата за транзит.

В момента украинското правителство и концерна "Газпром" обсъждат стойността на руското синьо  гориво през следващата година.

Газовият монополист обясни намерението си да повиши цените с това, че самата Русия е подписала споразумение за поскъпване на тюркменския газ с 30 на сто от догодина.

Според аналитици, при това положение Украйна е заплашена от поскъпване на газа с 40 на сто.

Киев обаче има в отговор железен аргумент – стойността на транзита,  посочва енергийният министър на Украйна Анатолий Кинах. По думите му именно до тази аргумент в хода на преговорите с "Газпром".

Подобен спор между двете страни през 2007 г. доведе до рязко намаляване на експорта на руския газ в страните от Европа, съставляващ 25 на сто от общите обеми на общността, и до поскъпване на суровината.

Русия притежава едни от най-големите газови находища в света, но много от тях все още не са разработени, затова самата Москва е принудена да купува синьо гориво от Туркменистан и други страни от Централна Азия.

Сега Русия купува от Туркменистан 50 млрд. куб.м годишно по 100 долара за 1000 куб. м. Тази договореност бе постигната през 2006 г при покойния вече лидер на тази централноазиатска страна  Сапармурат Ниязов.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?