Нов инцидент по невнимание в българския контингент в Ирак

За нов инцидент по невнимание, при който леко е пострадал един войник, съобщи в петък министерството на отбраната.

В 22.30 ч. в четвъртък, при неправилно боравене с автомат по време на пост, войник от батальона ни в Кербала е произвел неволен изстрел. Осколки от рикошета на куршума са засегнали китката на лявата ръка на втория войник от поста - ефрейтор Атанас Илчев Атанасов.

От МО съобщиха, че нараняването на Атанасов е леко и повърхностно. Веднага му е оказана медицинска помощ, както и възможност да се обади на семейството си в България.

От отбраната информират, че двамата военнослужещи са снети от пост и в момента се провежда разследване за обстоятелствата, довели до инцидента.

Според съобщението от МО, командването на батальона е предприело действия за засилване на контрола и стриктното спазване на мерките за безопасност при боравене с оръжие.

Обстановката в Кербала остава относително спокойна, допълват от военното министерство.

Това е третият поред "неволен" инцидент, в който български бойци от батальона в Кербала се нараняват от свои колеги или от себе си заради невнимание при боравенето с оръжие.

Още в началото на мандата на първия български пехотен батальон една жена под пагон от контингента ни пострада при подобен случай, тя и още двама военнослужещи бяха върнати, имаше и наказания. След това последва нов случай, в който войник се самонарани с личното си оръжие.

Още от България