Нов инцидент с МиГ-21 на Граф Игнатиево, екипажът е невредим

Самолет МиГ-21У е кацнал вчера на летище Граф Игнатиево "след констатиран проблем без последствия за екипажа и машината", съобщи днес пресцентърът на Министерството на отбраната.

Това е вторият инцидент с МиГ-21, станал само месец след трагичната гибел на пилота Анатолий Поляков, който катастрофира край Панагюрище на 16 май.

При изпълнение на учебно-тренировъчен полет със самолет МиГ-21У на летище Граф Игнатиево в 15.45 часа вчера инструкторът капитан Тихомир Резашки и обучаемият капитан Павел Джуров са констатирали спад на налягането в хидросистемата на самолет при завръщане за кацане, съобщават от МО.

Летците незабавно докладвали на ръководителя на полетите и по негови указания са приземили машината. В процеса на спирането самолетът се е наклонил надясно, напуснал е полосата и е спрял на грунда.

Последствия за екипажа и самолета няма, уточняват от МО.

След смъртта на воененния пилот Анатолий Полянков комисията от Генералния щаб установи, че той е виновен за катастрофата с МиГ 21. Техниката е била изправна, основната причина за катастрофата била въвеждане на самолета в низходяща вертикална фигура от сложния пилотаж на височина и над планинско-гориста местност, която не е осигурявала безопасното му извеждане.

След катастрофата министърът на отбраната Николай Свинаров прогнозира, че изтребителите МиГ 21 със сигурност ще последват съдбата на вече спрените от полети МиГ 23. Отговорът кога точно ще бъдат спрени МиГ 21 трябва да се съдържа във военнотехническата експертиза на Генералния щаб на Българската армия, каза тогава Свинаров.

Военните не спряха съветските машини след експертизата, която бе готова в началото на юни. Сега комисия на Главния щаб на ВВС е започнала проверка за изясняване причините за поредния инцидент.

Още от България