Нов изборен неуспех за управляващите в Италия

Матео Ренци

Италианският министър-председател Матео Ренци понесе още едно тежко изборно поражение, след като неговата Демократическа партия загуби управлението във Венеция, предаде ДПА.

Гласуването за градоначалник на Венеция беше най-важният от 65-те балотажа на кметските избори вчера. На първия тур на местните избори преди две седмици Демократическата партия се представи под очакванията и изненадващо загуби властта в област Лигурия.

Изборите във Венеция, която от 1993 г. се управлява от леви администрации, бяха спечелени от десноцентристкия кандидат Луиджи Бруняро с 53,2 процента от гласовете, собственик на местния баскетболен отбор. Той победи кандидата на Демократическата партия Феличе Касон, който събра 46,8 процента.

Още десет провинциални столици избраха нови кметове. Демократическата партия и нейните съюзници спечелиха в четири, независимите кандидати - в две, а десноцентристките сили - в пет.

Италианският премиер Матео Ренци окачестви като поражение за оглавяваната от него Демократическа партия (ДП) резултатите от неделния балотаж.

"Гласуването потвърждава онова, което от известно време се опитвам да обясня на моите приятели в ДП - десният център не е покойник, тъкмо обратното, той е застрашителен противник, когато се обедини. Съвкупната сметка от общините, в които печелим, при всички случаи е в полза на ДП. Безполезно е обаче да го усукваме, представихме се зле," бе категоричен Ренци.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?