Нов извънреден закон за КТБ предвижда отмяна на сделки между частни фирми

Борисов обяви опита за придобиване на БТК за 1 евро като "част от хибридната война на Русия"

Нов извънреден закон за КТБ предвижда отмяна на сделки между частни фирми

Да се върне правото на прокуратурата да атакува в съда сделки между частни фирми в защита на обществения и държавен интерес. Такива промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно процесуалния кодекс (НПК) ще предложи ГЕРБ.

Измененията са провокирани от казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) и продажбите на нейни активи, които преди това са били закупени с кредити от самата банка. В тази хипотеза попада и придобиването от новоизлюпения инвеститор LIC33 на най-големия телеком в България БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", "НУРТС България", пийпълметричната агенция "Гарб" и втория мултиплекс "Фърст диджитал".

Премиерът Бойко Борисов окачестви опитите за придобиване на тези компании като "част от хибридната война на Русия" срещу България. Изявлението му потвърждават съмненията, че

LIC33, за чийто единствен собственик се обяви белгиецът Пиер Луврие, е свързана с приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев.

Оборотите на петте компании, които Луврие съобщи, че купува за 1 евро, се оценяват на повече 5 милиарда евро.

“Пропагандата тече във всички посоки. Видяхте онзи ден в една пресконференция как се обявява изведнъж, че за едно евро се купува огромно имущество”, коментира премиерът в петък в отговор на въпрос как България смята да противодейства на руската информационна война.

Той съобщи за новото извънредно законодателство в деня, в който в КТБ влязоха двамата временни синдици, назначени с цел да спрат разпиляването на активи. Това се случи след спешно приети промени в Закона за банковата несъстоятелност, приет с голямо единодушие от парламента миналата седмица.

"Ако трябва, сега ще променим още на едно място закона, защото навремето, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки, за да запази разбойническата приватизация. Фактически инструментариумът на държавата да пази собствеността и това, което трябва да направи в момента, така са правени законите, че няма тези права", каза Борисов след срещата си с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович.

Той обясни, че текстът е написан, след като в четвъртък вечерта се срещнал с "прокурорите и службите", и добави, че се надява финансовият министър Владислав Горанов да го е раздал на парламентарните групи при посещението си в Народното събрание в петък.

Става въпрос за промени в ГПК и НПК, които да върнат правото на прокуратурата да завежда отделно дело срещу сделки, които са в ущърб на държавния или обществен интерес, каза пред Mediapool председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той поясни, че не става въпрос само за приватизационни, а за всякакви сделки. В текстовете щяло да се разпише кога точно прокуратурата може да се намеси.

До момента ГЕРБ не са обсъждали идеята си с коалиционните партньори. Ако тя получи подкрепа бързо, е възможно измененията да бъдат включени във вече внесени и приети на първо четене от парламента промени в ГПК и НПК.

Правото на обвинението да иска развалянето на такива сделки заради обществения или държавен интерес беше отнето през 1997 г. След това имаше два неуспешни опита то да бъде възстановено. Основният мотив срещу правомощието на обвинителите да искат разваляне на сделки "в защита на държавен или обществен интерес" е, че това ще отблъсне инвеститорите, защото във всеки момент дадена сделка може да бъде атакувана от прокуратурата в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес