Нов кандидат за българските активи на ЧЕЗ

През април ще стане ясно ще има ли въобще сделка и с кого

Нов кандидат за българските активи на ЧЕЗ

ЧЕЗ има нов кандидат за българските си активи, съобщи Томаш Плескач, заместник-председател на Съвета на директорите на чешката енергийна компания, цитиран от чешкото издание Лидовки във вторник. Той не посочва името на кандидата, но казва, че през април ще стане ясно ще има ли въобще сделка и с кого.

Изданието припомня, че от декември 2018 г. ЧЕЗ води разговори за продажбата на шестте си дружества в България и с "Индия Пауър", след като подписаното през февруари 2018 г. с пазарджишката "Инерком" продължава да среща трудности с одобрението на сделката от Комисията за защита на конкуренцията. Паралелните преговори с индийската компания бяха предприети от чехите в опит да се подсигури излизането ѝ от българския пазар при изгодни за нея финансови условия.

Българският Върховен административен съд ще разглежда през май 2019 г. жалбата на "Инерком" срещу забраната от КЗК да придобие енергийния бизнес на ЧЕЗ. Според антимонополния орган така "Инерком" ще добие господстващо положение на българския енергиен пазар и може да злоупотреби с него. 

През април обаче, по думите на Плескач, ЧЕЗ трябва да получи обвързващи оферти от "Индия Пауър" и неназования кандидат.

"Ако погледнем сегашното състояние, имаме подписан договор (от февруари 2018 г. - с "Инерком" за продажбата на чешкото участие в българските дружества – б. ред.) и двама други кандидати. През следващите следващите седмици и месеци предстои оценка на двете нови обвързващи оферти, които предполагам да получим", каза представителят на ЧЕЗ.

"Въз основа на предложенията в двете оферти, ще решим дали да продължим с подписването на нови договори, което очевидно ще означава прекратяване на стария договор (с "Инерком") или прекратяване на процедурата", каза Плескач. 

Според него обаче "Инерком" засега все още е в играта, но трябва да реши проблемите си с Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес