Нов компромис оставя да работят 60 рискови сметища

Нов компромис оставя да работят 60 рискови сметища

Нов компромис на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще остави да работят двойно повече от първоначално предвидените депа за събиране на отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания и трябва да бъдат затворени на 16 юли 2009 г.

Планът на МОСВ, разгледан миналата седмица от кабинета, предвиждаше от 191 сметища, които ЕК иска да затворим, да бъдат оставени само 20-30, за които се прецени, че са ниско рискови. С малки подобрения те трябва да работят още година и половина до изграждането на 23 регионални депа от общо 54 модерни сметища, договорени с Брюксел.

Ден преди крайния срок за затварянето на старите сметища, от ековедомството съобщиха, че 60 от тях ще продължат да приемат отпадъци. Те са в райони, където все още няма готови регионални депа - основно в Югозападна България. Определените като ниско рискови депа ще бъдат поставени под засилен контрол.

На териториите, където няма отговарящи на евроизискванията депа, ще бъдат закрити 55 сметища, като от екоминистерството ставят и за тях вратичка да работят и след 16 юли, “ако не са готови със съответната организация“.

Със сигурност работа от четвъртък трябва да спрат 76 депа, които са разположени в общини с регионални депа, но досега не са возили там отпадъците си, защото им излиза по-скъпо. Те вече са получили заповеди от регионалните екоинспекции да почнат да изпращат боклуците си в одобрените от ЕК модерни сметища.

Всички общини са получили и писма с указания и списък с градовете, които остават без сметища, и депата, в които трябва да возят отпадъците си.

Ако има общини с нови конкретни предложения за по-икономически целесъобразни решения, които не противоречат на екологичните изисквания, могат да ги представят, казаха още от екоминистерството.

От там заявиха, че стриктно ще следят в оставените да работят депа да не се вкарват за съхранение рециклируеми отпадъци. Затова предварително трябва да се третират боклуците. С организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, които имат изградени сепариращи инсталации, вече били проведени разговори да приемат на площадките си и смесени боклуци и да се отделят на място пластмаси, хартия, метал и стъкло, каза миналата седмица зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

Тогава той призна, че планът за справяне със ситуацията не е съгласуван с Брюксел и е възможно ЕК да започне наказателна процедура срещу България, задето оставя да работят сметища, неотговарящи на евростандартите. В сряда от министерството съобщиха, че мерките били съгласувани с Еврокомисията и общините и ако се изпълнявали, нямало опасност от санкции срещу страната ни.

От ековедомството напомниха на общините, които трябва да затварят депата си, че по оперативната програма “Околна среда“ са заделени средства за закриване и рекултивация на старите сметища. Местните власти, които са готови с проекти за това, могат да ги подават в МОСВ за одобрение.

Споделяне

Още по темата

Още от България