Нов конфликт между Брюксел и Варшава, този път заради забраната на аборта

Нов конфликт между Брюксел и Варшава, този път заради забраната на аборта

Европейският парламент губи авторитет и кредит на доверие, занимавайки се с вътрешни проблеми на страните, а не с въпроси, засягащи целия Европейски съюз, каза днес полската премиерка Беата Шидло, цитирана от ТАСС.

Така тя коментира решението на ЕП да обсъди следващата седмица положението със спазването на правата на жените в Полша заради разглеждането от националния парламент на нов законопроект, който забранява напълно абортите и въвежда наказателна отговорност за тази процедура.

"Брюкселските елити не си направиха изводи от Брекзита. В Евросъюза сега има сериозни проблеми, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, с миграционната и с други кризи, а Европарламентът се занимава с измислени теми. Това ни убеждава в необходимостта от промени в договора и от реформи в ЕС", подчерта Шидло.

За намеренията на евродепутатите говори в четвъртък и полският външен министър Витолд Вашчиковски. Той увери, че "правата на жените, правата на човека в Полша, не се нарушават и не са застрашени". Вашчиковски нарече планираните дебати в Европарламента "необоснована намеса във вътрешните работи" на Полша.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?