Нов конфликт между премиер и президент в Украйна

Украинският министър-председател Юлия Тимошенко предизвика опонентите си да я свалят с вот на недоверие в парламента, целейки да покаже, че те нямат достатъчно гласове, за да го направят. Тимошенко отправи предизвикателството ден преди съперникът ѝ Виктор Янукович да встъпи в длъжност като президент, след като я победи с минимална преднина на балотажа на 7 февруари, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Липсата на коалиция, достатъчно силна, за да потуши съпротивата на Тимошенко срещу президентството на Янукович, заплашва да продължи политическите междуособици, които парализират украинската политическа система от няколко години, отбелязва агенцията.

Страната има нужда от яснота за това кой отговаря за живота ѝ, за осигуряването на всички форми на развитие, и ние като екип просто сме задължени да дадем на страната тази яснота, заяви Тимошенко на заседание на правителството.

Партията на регионите на Янукович бе поискала парламентарен вот на недоверие, за да отстрани Тимошенко от премиерския пост, но днес бе принудена да оттегли предложението си, въпреки че няколко седмици преговаряше със съюзниците си за сформирането на нова коалиция срещу нея. Но по-късно през деня вотът отново бе внесен, явно като отговор на предизвикателството на Тимошенко.

Партията на регионите няма необходимите гласове, за да постигне отстраняването ми от премиерсикя пост, каза Тимошенко на заседанието на министрите, където се яви, облечена в яркочервена рокля, за разлика от приглушените тонове, които обикновено носи.

Заместник-председателката на партията на Янукович - Анна Герман, заяви, че той никога няма да може да работи като президент в тандем с Тимошенко като премиер и ще се постарае да я смени до края на пролетта. Дотогава нашата страна ще има нов премиер, който ще мисли не за собствените си амбиции и за вкопчване във властта, а за страната, каза Герман в интервю за Асошиейтед прес. За да образува коалиция на мнозинството, Янукович ще трябва да сключи сделка с бившия си противник,  досегашния президент Виктор Юшченко.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?