Руският вестник "Ведомости":

Нов конкурс за "Южен поток" може да смени Тимченко с фирма на "Газпром"

"Центргаз" ще строи и в Сърбия, "Стройтрансгаз" може да остане като основен подизпълнител

Нов конкурс за "Южен поток" може да смени Тимченко с фирма на "Газпром"

Дъщерната компания на "Газпром" "Центргаз" ще бъде включена в схемата на строителството на българския участък от газопровода "Южен поток", пише в четвъртък руският делови всекидневник "Ведомости", позовавайки се на свои информирани източници. Един от вариантите за изпълнение на тази схема бил да се повтори вече проведения в България в края на миналата и началото на тази година конкурс за изграждане на газопровода. Така щял да се реши и проблемът с попадналия в обхвата на американските санкции заради Украйна Генадий Тимченко.

Вестникът посочва, че "Центргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи – строил е част от газопровода Бованенково-Ухта. Няма данни за задгранични участия на компанията, добавя "Ведомости".

Източниците на изданието твърдят, че "Центргаз" е победила в търга за строителството на сръбския участък на газопровода "Южен поток". Решението за това вече било прието, а официално щяло да бъде обявено след няколко дни, след съгласуване на всички технически формалности.

В края на април, припомня "Ведомости", компанията "Южен поток България" обяви, че победител в конкурса за избор на изпълнител на работното проектиране, доставката на оборудване и материали, строително-монтажните работи, както и на въвеждането в експлоатация на българското трасе от газопровода е руско-българският "Стройтрансгаз Консорциум", в който влизат с равно участие приближената на Кремъл компания "Стройтрансгаз" (чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради анексията на Крим и ескалацията на кризата в Украйна) и пет, гравитиращи около сегашната власт, български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

За това, че "Центргаз" може да смени принадлежащата на милиардера Тимченко "Стройтранс газ" в българския участък на газопровода в края на миналата седмица писа и списание "Форбс". По искане на Европейската комисия в началото на юни българският министър-председател Пламен Орешарски разпореди работите по строителството на "Южен поток" да бъдат спрени, за да бъдат проведени консултации с комисията, припомня руското издание и цитира казаните още тогава от представител на "Стройтрансгаз" думи: "Не сме получили никакво уведомление за спирането". Потърсен вчера от "Ведомости", същият представител отказал всякакви коментари. Подобен отказ бил получен и от "Газпром".

Дължината на българския участък от "Южен поток" е 541 километра, като миналата година българските власти сочеха като негова ориентировачна стойност сумата от 3,5 милиарда евро. Дължината на сръбския участък е 402 километра, а стойността на строителството му се оценяваше преди година от властите на 1,9 милиарда евро. Официално обаче цените и при двата конкурса не са обявявани, посочва "ведомости".

"Проектът е в начален стадий, още не се строи и смяната на изпълнителя засега не би трябвало да представлява особен проблем", казва пред изданието анализаторът от ИК "Анкоринвест" Сергей Вахрамеев. Според него впоследствие замененият "Стройтрансгаз" може после да се окаже основен и единствен подизпълнител на строителството както в България, така и в Сърбия.

Един от източниците на "Ведомости" обяснил, че появата в цялата верига на дъщерната на "Газпром" фирма трябва да отстрани основния проблем: европейците не искат да работят с попадналия под американски санкции Тимченко.

По молба на Еврокомисията българските власти изпратиха информация за конкурса, съобщила пред "Ведомости" представителката на комисията Шантал Хюз и добавила, че тези документи сега се разглеждат, отказвайки повече коментари.

Така или иначе статутът на проекта си остава същия, тъй като като цяло той противоречи на редица норми на Третия енергиен пакет на ЕС, казва представителката на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер, цитирана от руското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес