Нов кораб с 15 българи в плен на сомалийски пирати

Нов кораб с 15 българи в плен на сомалийски пирати

Още един кораб с 15 българи на борда е похитен от сомалийски пирати, съобщи военноморската мисия на Европейския съюз в Аденския залив  - "Аталанта".

Танкерът  “Панега“, собственост на параходство Български морски флот, е бил отвлечен на около 100 морски мили от Аден, на път за Индия от Червено море. Целият екипаж е от българи.

Според изпълнителна агенция “Морска администрация” плавателният съд е пътувал от Червено море към Пакистан. Силите на операция “Аталанта” в залива опитват да установят връзка с кораба.

Вече е сформирана работна група между Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната, съобщиха от външно министерство.

Плавателният съд е танкер, строен през 1985 г. Той плавал за Пакистан, за да бъде нарязан за скрап, съобщи  Дарик радио. "Панега" е бил бракуван, а екипажът бил събран, за да придвижи плавателния съд  до Пакистан.

В плен на сомалийски пирати са още два кораба с българи на борда. "Ейшън глори" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Екипажът на кораба включва 8 българи, 10 украинци, двама румънци и петима индийци.

"Ейшън глори" с над 2000 автомобила на борда бе отвлечен в началото на януари в Индийския океан, на 600 мили от бреговете на Сомалия.

 Преди това - на 29 декември - пиратите отвлякоха танкера "Сейнт Джеймс Парк", в чийто екипаж също има петима българи.

Четвърти кораб с българи на борда - "Маласпина касъл" бе отвлечен от пирати на 6 април миналата година в Индийския океан край бреговете на Сомалия и бе освободен на 9 май след платен откуп. На борда му имаше 16 български моряци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?