Нов кръг от газови преговори между Киев и Москва в Брюксел

Нов кръг от газови преговори между Киев и Москва в Брюксел

Представители на Европейската комисия, Украйна и Русия подновяват в понеделник кръга от преговори за уреждането на дълга на украинската "Нафтоглаз" към руската "Газпром", сигурността на доставките за Европа и бъдещата цена на горивото за Украйна, която бе драстично вдигната от 1 април, но в момента се водят разговори за цени между 350 и 380 долара за 1000 куб. м от юни.

На 9 юни изтичаше и крайният срок, даден от Москва на Киев за издължаване на още 2.2 млрд. долара за доставен газ като в противен случай "Газпром" заплаши да дава газ на Украйна само за предплатени количества. Предвид срещата в Брюксел, насрочена за същия ден, от "Газпром" удължиха до 10 юни своя срок за преход към авансово плащане на доставките.

Предишният кръг на преговорите беше на 2 юни в Брюксел. В него участваха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан. Основна тема на разговорите беше уреждането на украинския дълг за руския газ.

Страните стигнаха до споразумение да не се сезира Стокхолмският арбитражен съд и да не се прекъсват газовите доставки до следващия кръг тристранни преговори.

След преговорите Йотингер отбеляза, че ЕК е предложила план за изплащане на газовите доставки за Украйна от април тази година до юни 2015 година при условие да се постигне
споразумение за цената на газа. Той уточни, че предложенията на ЕК не се отнасят за дълговете от ноември и декември миналата година, а след плащането на 786,366 милиона долара от "Нафтогаз" е приключен въпросът за плащането на доставките от януари до края на март. "Дългът на Украйна за първото тримесечие е погасен", каза миналата седмица Йотингер.

Споделяне

Още от Бизнес