Нов кръг преговори за иранската ядрена програма в Истанбул

Нов кръг преговори за иранската ядрена програма в Истанбул

В Истанбул започна нов кръг от преговорите за ядрената програма на Иран, съобщиха осведомителните агенции в петък.

Очакванията да се стигне до споразумение за прекратяване на обогатяването на уран в Иран са малки, но участниците се надяват на евентуална сделка за обмен на ядрено гориво, казали неназовани дипломати, цитирани от ДПА.

Двудневните разговори с участието на Иран, САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия, се провеждат едва шест седмици след последния форум за иранската ядрена програма, който се състоя в Женева в началото на декември.

Ислямската република е представлявана от главния преговарящ по въпросите на ядрената си програма Саид Джалили, а от името на така наречената група "5+1" преговаря върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън.

В четвъртък иранският представител в Международната агенция за атомна енергия във Виена подчерта, че Техеран няма да прекрати програмата си за обогатяване на уран, но в същото време потвърди интереса на страната от евентуално споразумение за обмен на уран.

Подобна сделка би означавала Техеран да предаде на други страни част от нискообогатения си уран, който би могъл да се използва за производство на ядрени бойни глави, в замяна на готово ядрено гориво от високообогатен уран, което може да се използва единствено за граждански цели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят