Нов кръвопролитен атентат разтърси Багдад

Най-малко 13 души са убити и над 60 са ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в понеделник сутринта в центъра на Багдад.

Това е вторият кръвопролитен самоубийствен атентат в иракската столица за два дни.

Иракският премиер Ияд Алауи заяви, че сред убитите има петима чужденци, работели по договори в Ирак. Те пътували в конвой от джипове, характерни за представители на коалицията и западни граждани.

Експлозията стана близо до щабквартирата на ръководените от САЩ коалиционни сили в Багдад.

Британското външно министерство потвърди, че са загинали двама британци. Френското посолство в Багдад съобщи за един убит французин, а висш представител на коалицията заяви, че е загинал и американец, работещ по договор в Ирак. Идентификацията на петия загинал чужденец не е потвърдена, предаде Си Ен Ен.

Министерството на здравеопазването в Ирак съобщи за осем убити иракчани и над 60 ранени при експлозията, някои от които със сериозни обгаряния или загуба на крайници.

Експлозията в сутрешния пиков час разруши една сграда и остави голям кратер на пътя. Американски войници отцепиха района, докато събралите се минувачи скандираха антиамерикански лозунги, а иракската полиция стреля във въздуха, за да разпръсне тълпата.

Това е второ подобно нападение след самоубийствения атентат в неделя, който отне живота на 12 човека, докато две известни личности - Камал Джара - високопоставен служител от министерството на образованието, и Сабри Ал Баяти - преподавател от Багдадския университет, бяха застреляни.

Американски и иракски представители предупредиха за нарастване на кръвопролитията в Ирак преди предаването на властта на 30 юни.

Говорителят на коалицията Дан Синър заяви в понеделник пред Си Ен Ен, че охраната на високопоставени представители на иракското ръководство е приоритет, но че коалицията няма да е в състояние да пази всеки един от тях.

"Ние предоставяме или служители по сигурността, или обучение и финансиране", каза той.

Независимо от атаките, Синър заяви, че подготовката за предаване на суверенитета на преходното иракско правителство е в ход.

"Ние започнахме да предаваме министерства преди два месеца, а повече от половината от тях сега се ръководят от иракчани", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?