Нов "летящ старт" за "прекрасния" кандидат за постове разни във финансите Бойко Атанасов

ГЕРБ посрещна със суперлативи издигания от "Атака" единствен кандидат за шеф на КФН

Бойко Атанасов

"Прекрасен кандидат", "с две ръце бих се подписала под неговата кандидатура", "ще влезе с летящ старт в тази комисия".

Суперлативите са по адрес на единствения кандидат за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов, който се очаква да бъде избран на поста в петък. А думите са на председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ), изказани по време на напълно формалното парламентарно изслушване на Атанасов в сряда, преди да бъде гласуван за поста.

Бойко Атанасов е единствената номинация за осиротелия в последно време финансов регулатор, който отговаря за контрола върху застрахователите, пенсионните фондове и капиталовия пазар.

Постът се оваканти, след като предишната амбициозна шефка на ведомството Карина Караиванова изненадващо бе номинирана за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон от 1 март. Тя напусна КФН в разгара на скандалите в застрахователния сектор и насред подготовката на страната за членство в предверието на еврозоната. В края на лятото КФН остана и без заместник, отговарящ за застрахователния надзор, след като титулярката Ралица Агайн подаде оставка заради скандала около фалита на кипърския застраховател "Олимпик".

Така за пореден път изгря звездата на бившия шеф на данъчните Бойко Атанасов, който този път ще се сдобие с 6-годишен мандат като председател на КФН.

Номинацията на Атанасов бе внесена в парламента от "Атака", от чиято квота в правителството влязоха хора, свързвани предимно с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Бойко Атанасов дълго време работи в данъчната администрация – основно в дирекцията на НАП в София, а после и като изпълнителен директор на НАП, но в последните години често е разместван по редица висши постове във финансите. През цялото това време има индикации за добрата му комуникация с Пеевски, твърдят запознати.

Атанасов оглави НАП по време на служебното правителство на Марин Райков, девет дни преди идването на власт на кабинета на Пламен Орешарски. Впоследствие, Орешарски го запази на поста, а след това Атанасов оцеля и във втория кабинет на Бойко Борисов. По време на третия мандат на Борисов Атанасов бе издигнат до зам.-министър на финансите, откъдето впоследствие бе избран за зам.-председател на КФН с ресор "Надзор над инвестиционната дейност".

Продължаващият парламентарен бойкот на БСП вероятно се оказа допълнителен фактор за напълно формалното претупване на процедурите по изслушване на претендента за КФН и предстоящото – на подуправителя на БНБ с ресор "Банков надзор". Това се случва на фона на подготовката на България за членство във Валутно-курсовия механизъм II и Банковия съюз, докато се провежда проверка на банковата система и на фона на огромните проблеми и неясноти в застрахователния сектор.

Единствените коментари в сряда по представянето на Атанасов бяха фанфарите от вносителите от "Атака" и бляскавата оценка за работата на Атанасов от страна на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която му е бивша колежка в НАП.

Самият кандидат изложи формална "концепция" за работата си в КФН, в която основните акценти бяха комуникационна кампания за утвърждаване на добрата репутация на надзора, мерки за създаване на риск базиран надзор, намаляване на административната тежест, защита на потребителите, мотивиран екип и оптимизация на работата с обещаваната от години, но все още неизградена информационна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес