Нов мандат за половината от членовете на Комисията по досиетата

Нов мандат за половината от членовете на Комисията по досиетата

Мандатът на комисията по досиетата изтича на 5 април тази година и в момента парламентарно представените политически сили подготвят кандидатурите за следващата комисия. Засега се очертава половината от деветимата ѝ настоящи членове да получат втори петгодишен мандат.

Управляващата партия ГЕРБ и лично лидерът ѝ Бойко Борисов изразиха подкрепата си за председателя на комисията Евтим Костадинов, издигнат на времето от БСП, и на Екатерина Бончева, предложена преди пет години от Българския народен съюз.

Костадинов бе депутат от левицата, а преди Десети ноември е работил като кадрови офицер от МВР. В активната му и принципна работа за пет години начело на комисията пролича старата ненавист на служителя на МВР към ″оперативниците″ от ДС, от които дори офицерите от милицията са си патили.

Костадинов обаче има силна опозиция в лицето на близки до ДС структури и на някои неправителствени организации, които не искат да приемат, че бивш милиционер може да върши добра работа начело на комисията при условията, които политиците и лобитата около тях му създават.

Според сайта desebg.com повечето от парламентарните сили вече са номинирали кандидатите си за членове на комисията по досиетата.

Според закона нито една политическа сила не може да има мнозинство в комисията. ГЕРБ може да предложи още двама кандидати.

Синята коалиция подкрепя досегашния член на комисията за втори мандат Валери Кацунов. Той беше предложен през 2006 г. от ДСБ, припомня сайтът.

Според desebg.com от СДС са номинирали Марияна Даракчиева, областен председател на партията в Габрово и член на Националното ръководство на сините. Тя е икономист по образование и водеше листата на Синята коалиция в Габрово на парламентарните избори през 2009 г. Даракчиева влезе за кратко в парламента, но при преизчисленията на изборните резултати остана извън него.

БСП е номинирала досегашния член на комисията Апостол Димитров и работещия в администрацията на органа Георги Пангаров.

ДПС вероятно няма да подкрепи сегашния член на комисията и неин зам.-председател Орхан Исмаилов, който е сред авторите на издадените от комисията сборници с архивни документи на Държавна сигурност. Той обаче също може да бъде подкрепен от управляващите.

На негово място ДПС предлага Айруш Хаджи, един от основателите на движението и бивш зам.-председател и бивш депутат в VІІ Велико народно събрание, родом от село Корница. Той беше съветник на министъра на бедствията Емел Етем по време на тройната коалиция.

След промени в закона за досиетата, приети неотдавна, няма пречка осъдени по политически причини да кандидатстват и да бъдат избирани за членове на комисията.

Излъчените по парламентарно представените партии кандидати трябва да минат проверка от ДАНС за допуск до работа с класифицирана информация. Тази процедура вече тече.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?