Нов Марш за европейско правосъдие - 4 години след избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Нов Марш за европейско правосъдие - 4 години след избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Втори поред протестен Марш за европейско правосъдие ще се проведе следващата сряда в София - на 14 юни от 18.30 часа пред Съдебната палата. Организатори са граждански сдружения, сред които инициативата "Правосъдие за всеки" и коалицията от организации "За да остане природа".

Те съобщават, че датата не е избрана случайно, тъй като именно на 14 юни 2013 година парламентът с мнозинството на БСП и ДПС избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Решението доведе до безпрецедентни по масовост и продължителност протести, които въпреки оставката му от агенцията, продължиха до падането на кабинета "Орешарски".

"Това е Денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона! На този ден през 2013 г. бе извършена най-опасната и безсрамна провокация срещу гражданското общество в новата ни история с назначаването на олигарха Делян Пеевски за председател на ДАНС", казват организаторите на протеста.

"Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт - в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му", заявяват още те.

В края на май Инициатива Правосъдие за всеки организира първия Марш за европейско правосъдие. Протестното шествие събра няколко хиляди граждани. Според инициаторите исканията им за съдебна реформа са били чути, но отново са останали неразбрани. Според тях политиците и съдебната власт са глухи за исканията за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни промени в съдебната система.

"Трябва да извикаме: "Стига вече толкова!" Ще го направим на 14 юни. Ще подкрепим достойното малцинство във ВСС и единствения държавник, който се бори за правото и справедливостта и защитава морала и свободата - председателят на ВКС Лозан Панов, когото мафията, изглежда, се готви да отстрани от поста му по всякакъв начин", се казва още в позицията за протеста.

От "Правсъдие за всеки" настояват президентът Румен Радев да завърши консултациите за състоянието на съдебната система с конкретни предложения, които да внесе в КСНС, да инициира обществен дебат за нова конституционна реформа и да депозира предложения в Народното събрание.

Споделяне

Още от България