Нов масов гроб открит в Босна

В изоставена въгледобивна шахта в източна Босна, близо да град Фоча, е бил открит масов гроб, съобщава Асошиейтед прес. Съдебните медици предполагат, че там може би се намират 350 мюсюлмани, изчезнали от концентрационен лагер по време на войната в Босна.

Град Фоча, намиращ се на 70 километра от Сараево, стана един от първите градове, завзети от босненските сърби през 1992 година. В града се е намирал затвор, превърнат от босненските сърби в концлагер за мюсюлмани. След босненската война през 1992-1995 години от този затвор изчезнаха и бяха обявени за умрели около 400 човека. Предполагаше се, че телата им са в масови гробове, от които обаче бяха открити само няколко, с тленните останки на 50 човека.

Както заяви по босненското радио ръководителят на издирващата група Амор Машович, намерените останки по-скоро принадлежат именно на тези изчезнали мюсюлмани, но с пълна сигурност това може да се твърди след завършването на ексхумацията, която ще продължи две седмици.

От момента на приключването на войната в Босна местните съдебно-медицински експерти и специалисти от ООН вече намериха около 300 масови гроба, в които са намерени около 16 500 човека. Общо по време на войната в Босна загинаха 250 хиляди души, около 1 милион и 800 хиляди станаха бежанци. Безследно изчезнали се водят 20 хиляди души.

Още от Балкани