Нов масов съдебен процес срещу ислямисти в Египет

Върховният водач на движението "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия

В Египет започна съдебен процес срещу 683 заподозрени ислямисти, сред които върховният водач на движението "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия, по обвинения в убийство и саботаж, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

Обвиненията са свързани с размирици през август миналата година, когато загинаха над 600 души, след като силите за сигурност атакуваха демонстрации на "Мюсюлманските братя" в Кайро.

Делото се гледа в град Миня, където вчера същият съд постанови смъртни наказания на 529 членове на забранената ислямистка организация по обвинения в убийство и други престъпления.

В залата присъстваха само 60 от всички 683 подсъдими. Останалите са съдени задочно. Бадия също не се яви пред съда, за което властите посочиха като причина съображения, свързани със сигурността.

Смъртните присъди за членове на "Мюсюлмански братя" бяхо остро осъдени от САЩ и ЕС. като произнесени в явно нарушение на международните стандарти на съдопроизводството.

Издадените вчера от египетски съд смъртни присъди срещу 529 ислямисти заради убийството на един единствен полицай миналото лято е шокиращ пример за безумна съдебна система, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Присъдата може да падне при разглеждането на делото от апелативен съд, но тя е признак за възмутително засилване на безмилостните мерки, предприети от воденото от армията правителство срещу движението "Мюсюлмански братя" и привържениците на Мохамед Морси. Тя ще радикализира допълнително неговите членове и почти сигурно ще засили нестабилността в Египет, посочва американското издание.

Няма как да се гледа на съдебната процедура по друг начин, освен като на показно дело с предопределен политически резултат. Очевидно целта е да бъде сплашен всеки, който дръзне да се опълчи на армията или покаже симпатия към "Братята" или бившия президент, избран през 2012 г. на демократични избори и свален с военен преврат миналото лято.

Според юристи става дума за най-масовата колективна присъда в модерната египетска история. Тя бе произнесена след съдебен процес, траял малко повече от два дни - време, което не е достатъчно за осъждането дори на един човек, камо ли пък 529, обвинени в убийството на полицейски служител и в бунтове след свалянето на Морси.

Осъждането на толкова хора на смърт е абсурдно. Фактът, че 16 от обвиняемите бяха оправдани, не легитимира ни най-малко делото. Само 123 обвиняеми присъстваха в съдебната зала - останалите бяха пуснати или под гаранция, или се укриват.

Случаят изважда на бял свят вредна система, която бързо наказа поддръжниците на Морси и едновременно с това си затваря очите за нарушаването на човешките права от страна на воденото от армията правителство.

Правителствата, разбира се, имат задължението да пазят гражданите си и да подвеждат под наказателна отговорност престъпниците. Но това дело има всичките елементи на вендета, а не на честно и строго съдебно решение, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?