Нов многохиляден митинг в Русия срещу пенсионната реформа

Нов многохиляден митинг в Русия срещу пенсионната реформа

Втори многохиляден протест се проведе в неделя в Москва срещу повишаването на пенсионната възраст. Неделната демонстрация под наслов "Против грабежа" бе организирана от Либертарианската партия и бе подкрепена от Алексей Навални. Организаторите ѝ бяха задържани от полицията.

По оценка на руското вътрешно министерство на митинга, започнал в 14.30 ч., е имало 2 500 човека. Според независимата доброволческа организация #БелыйСчётчик , към 14.45 ч. на проспекта "Сахаров" са събрали 5 хиляди човека. Според в. "Комерсант" там е имало около 6 хиляди човека.

Хората скандираха "Путин е крадец" и "Царят вън".

На 28 юли на същото място се проведе протест срещу пенсионната реформа, организиран от Комунистическата партия на Русия, на който се събраха 10 хиляди души. Акции се проведоха и в много други руски градове.

По време на неделния протест са задържани четирима човека, сред които ръководителят на Либертарианската партия Сергей Бойко и координаторът на московския щаб на Навални Олег Степанов. Задържан е и водещият на митинга Михаил Чичков.

Предложението за повишаване на пенсионната възраст предизвиква протести в Русия, откакто беше обявено на 14 юни - денят, в който се откри Мондиал 2018 и властите вероятно разчитаха на това, че световното футболно първенство в Русия ще отклони внимението. Неотдавнашно проучване показа, че около 90 процента от населението са против законопроекта, а петиция срещу него вече е събрала 3 милиона подписа в интернет.

Президентът Владимир Путин за пръв път коментира пенсионната реформа на 20 юли, тоест пет седмици след като тя обявена от правителството. Президентът каза, че повишението на пенсионната възраст не му харесва. Държавата дума одобри законопроекта за пенсионната реформа на първо четене.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят