Нов многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Нов многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

За четвърти пореден път хиляди сърби излязоха на протест срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия. В събота вечерта около 25 хиляди човека преминаха протестния маршрут в центъра на столицата Белград. Акцията е организирана от обединение на опозиционни партии, в които влизат както крайно леви, така и крайно десни политически сили. Участниците в демонстрацията обаче не носеха отличителни символи на която и да е политическа партия, отбелязва АФП.

Те държаха плакати с надписи "Вучич-крадец", "стига лъжи", "Аз няма да мълча". Протестиращите са недоволни от политиката на правителството и президента Вучич, когото обвиняват в агресивна риторика към критиците си, създаваща атмосфера на нетърпимост в страната.

Протестът премина мирно, макар хората да скандираха обидни лозунги срещу управляващите и искания за оставката на Вучич. Това е четвъртата подобна проява през последните седмици, с искане още за по-голяма медийна свобода и за спиране на репресиите срещу журналисти и опозиционни журналисти.

Вълната от масови протести в Белград започна на 8 декември в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Поддръжниците на Алианс за Сърбия – опозиционен алианс от 30 партии и организации, смятат Вучич за автократ и партията му за корумпирана – нещо, което управляващите категорично отричат.

Начело на марша бяха протестиращи с огромен банер, на който се четеше надпис "1 от 5 милиона". Той е препратка към изказване на Вучич, който заяви, че няма да се поддаде на натиск дори ако 5 милиона протестиращи излязат на улицата.

В интервю за проправителствената телевизия Студио Бе по време на протеста в събота, Вучич заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията, след като беше освиркан от група протестиращи на влизане в сградата на медията.

По-рано президентът обяви, че е готов да тества популярността на партията си на предсрочни избори, въпреки че Вук Йеремич – бивш външен министър и лидер на малката опозиционна Народна партия, заяви, че опозицията ще бойкотира изборите.

Това са най-значимите протести в Сърбия от пролетта на 2017 г., когато десетки млади хора излязоха на улиците да демонстрират срещу избирането на Вучич за президент.

Следващата протестна акция е планирана на 16 януари 2019 г., когато е годишнината от убийството на сръбския политик Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?