Нов Наказателен кодекс няма да има скоро

В скоро време не може да се очаква написване и приемане на нов Наказателен кодекс, заяви в сряда правосъдният министър Маргарита Попова. Според нея обществото не бива да очаква и бързи промени в сегашното процесуално законодателство, защото първо трябва да се направи анализ на действащите норми.

Попова заяви, че на първо време ще бъдат сформирани работни групи от експерти, които да изготвят предложения за промени в НК и Наказателно-процесуалния кодекс. Тя обаче не се ангажира със срокове и конкретни текстове, които да бъдат променени.

С последния си доклад за България Европейската комисия поиска написване на нов Наказателен кодекс като определи сега действащия като морално остарял. Брюксел поиска и промени в НПК. Ден след оповестяването на доклада председателят на ГЕРБ и настоящ МВР-министър Цветан Цветанов заяви, че управляващите ще се съобразят със всички препоръки на ЕК.

В своята програма за европейско развитие ГЕРБ обещава "оптимизиране" на НК и разделяне на закононарушенията на престъпления и простъпки. Това обаче може да се случи само при написване на нов като философия Наказателен кодекс. Политическата воля на предното правителство стигна единствено до "концепция за нов НК", обявена в края на мандата. В нея се предлагат подобни решения.

Преди да стане правосъден министър Попова беше един от най-близките сътрудници на главния прокурор Борис Велчев, който неведнъж е говорил за необходимостта от нов НК.

На пресконференция в четвъртък Попов представи своя екип от трима заместници. Бившият съдия във Върховния административен съд Жанета Петрова ще отговаря за законодателната политика на министерството. Бившият административен прокурор Христо Ангелов поема дирекция "Изпълнение на наказанията" и съдебна охрана. Даниела Машева (бивш прокурор във ВКП) ще отговаря за международното сътрудничество и осиновяванията.

В отговор на въпрос за реформата в системата за изпълнение на наказанията Ангелов не се нае с конкретни политики. Той заяви, че ще се постарае да разреши "битовите" проблеми на затворниците, ако позволяват финансовите възможности на министерство. От своя страна Попова заяви, че по отношение на средствата ръководената от нея институция е "на ръба".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?