Нов обрат: Боршош напуска НДК ден след като бе върнат там

Атаката срещу него била атака срещу НДК, която саботира двореца и европредседателството

Нов обрат: Боршош напуска НДК ден след като бе върнат там

Звучи като виц, но не е. Директорът на НДК Мирослав Боршош подаде оставка в четвъртък, само ден след като премиерът Бойко Борисов лично го възстанови на поста, от който в понеделник го беше уволнила министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

"Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента", заявява Боршош в мотивите за оставката си, визирайки проверките на различни контролни органи и прокурорското разследване.

От изявлението му се разбира, че той възприема критиките и обвиненията към него като атака срещу най-голямата културна институция в страната.

"В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България", заявява Боршош.

Лиляна Павлова го отстрани с мотива, че досегашните му действия "поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството" и застрашават успешното приключване на ремонта на НДК до края на годината за нуждите на европредседателството.

Последва бурна реакция на творци и културни дейци, които заявиха безапелационна подкрепа за това, че превърна НДК именно в дворец на културата.

Във вторник говорителката на МС съобщи, че още на следващия ден по искане на Борисов правителството ще върне Боршош начело на НДК, а дворецът ще бъде отнет от Лиляна Павлова и прехвърлен към Министерството на културата. Мотиви за този обрат не бяха посочени, освен че Борисов, Павлова, Боршош и министърът на културата Боил Банов са провели среща, на която е "обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на двореца".

В сряда правителството претвори повелята на премиера в решение, а членът на директорския съвет Борислав Велков разказа надълго във Фейсбук, че НДК е източван по всевъзможни начини, на практика е във фалит, а ръководството на двореца е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществените поръчки за ремонта. Той публикува и скрийншотове от кореспонденция за манипулиране на конкурсите, които обаче бяха оспорени от хората, чиито имена бяха назовани.

Междувременно прокуратурата потвърди, че води разследване за неправомерно изразходване на средства, отпуснати на НДК във връзка с ремонта за европредседателството. Назначена съдебно-счетоводна експертиза, която би трябвало да даде яснота дали бъдат повдигнати обвинения на ръководството на НДК.

Сигналът е бил подаден от ДАНС през февруари, по време на служебното правителство.

В четвъртък по предложение на БСП парламентът реши да създаде нарочна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

До момента правителството е отпуснало над 45 милиона лева бюджетни пари за ремонта на НДК, с тенденция да бъдат дадени още.

По повод целия скандал НДК-гейт около уволнението на Боршош, връщането на Боршош и бламирането на министър Павлова от страна премиера, БСП обобщи, че две лобита в ГЕРБ се бият кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК.

Подадената оставка на Боршош няма как да промени това усещане за нещата, най-много да задълбочи съмненията за сложно преплитане на интереси, на които Борисов все по-трудно може да угоди.

Най-логичното обяснение за подадената оставка на Боршош е пореден обрат в мнението на министър-председателя – очевидно се притеснява от това, че може да излязат още компрометиращи данни за финансови нарушения в НДК и не иска да носи отговорност, коментираха пред Mediapool запознати със ситуацията.

"Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен", заявява в мотивите към оставката си в четвъртък Боршош.

"Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи", се казва още в изявлението му.

Споделяне

Още по темата

Още от България