Нов опит да започне делото за “Царските конюшни”

Нов опит да започне делото за “Царските конюшни”

Спецсъдът ще направи пореден опит да започне делото за продажбата на държавната земя под сградата на "Царските конюшни“ в столицата.

В началото на година съдебното производство не успя да започне за четвърти път. Причината за последното отлагане беше самоотвод на съдебния заседател Живка Иванова , а преди това - допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт, който бе върнат на прокуратурата.

Основният обвиняем по делото е бившият областен управител на София Веселин Пенев, който е подведен под отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7.5 дка от т.нар. "Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева.

Имотът е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

Пред съда е изправена и оценителката Юлия Димитрова-Цекова по обвинение, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени.

Веселин Пенев се сдоби и с още две обвинения. Едното е заради нает от областната управа джип, въпреки че той е имал служебен автомобил, а второто – заради продажба на ведомствен апартамент в столичния квартал "Изгрев“. Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?