Нов опит малките производители на грозде да продават вино

Нов опит малките производители на грозде да продават вино

Задава се нов опит малките производители на грозде да получат право да продават собствено вино на пазара с таван до 10 000 литра. Предложението е внесено като поправка в Закона за виното и спиртните напитки между двете четения, на чисто новия закон, който се подготвя за бранша. Подписите си под него са поставили Валери Симеонов и група депутати от НФСБ.

"Ежегодно в срок до 30 юни на съответната година гроздопроизводителите с регистрирани лозарски стопанства могат да подават заявления за намерение да произведат за своя сметка вино от собствено винено грозде, с цел предлагане на пазара. Произведеното количество вино за предлагане на пазара не може да е повече от 100 хектолитра за съответната година", гласи поправката.

Прави се и уточнение, че лозята или може да са собствени на малките производители или наети от тях.

В мотивите си вносителите уточняват, че до момента тази група потенциални участници на пазара е изцяло нерегулируема. По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното средно между 30 и 50% от реколтата се произвежда и преработва от нерегистрирани производители и достига до пазара като краен продукт вино и ракия.

Отделно от това вносителите допускат, че мярката ще стимулира собствениците на тези малки и средни стопанства да започнат да ги развиват и да станат пазарно по-добре ориентирани.

Същото поправка бе предлагана и преди 2 години, но след отпор на индустриалните предприятия тя не видя бял свят. С толкова време се просрочи и работата по чисто новия закон за виното, който в момента се разглежда в парламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?