Нов опит на БСП да помири плоския данък със семейното облагане

Нов опит на БСП да помири плоския данък със семейното облагане

Депутати от левицата ще предложат прагът за получаване на детски надбавки да се вдигне на 300 лева. Това стана ясно в сряда, докато парламентът обсъждаше на първо четене проектобюджета за 2008 г.

Така левицата направи нов опит да помири плоския данък със семейното облагане, след като финансовият министър Пламен Орешарски недвусмислено даде да се разбере, че няма да отстъпи и облагането на физическите лица догодина ще бъде с 10% ставка за всички възнаграждения, без облекчения за родители с деца.

Плоският данък не срещна широко одобрение в обществото, въпреки че ставката от 10% е най-ниската в Европа и с нея данъкът върху доходите става много прост за прилагане и администриране.     

Миналата седмица председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров каза, че левицата е склонна да потърси начин да компенсира родителите с деца, които щели да бъдат ощетени от въвеждането на плоския данък и премахването на прилаганото сега семейно облагане. Той не уточни тогава какъв механизъм обмислят. 

Предложението на левицата ще бъде внесено между първо и второ четене на бюджета. Ще бъде записано още, че детските стават 25 лева вместо сегашните 20 лв. Ще се внесе и поправка в проектобюджета на НОИ, който бе приет на първо четене и където е записано, че прагът за получаване на детски е 200 лева, а надбавките стават 30 лв.

Между двете четения на данъчните закони ще бъде внесена и поправка в Закона за ДДС, с която се предлага данъкът върху лекарствата да стане 5%. Идеята е на депутати от СДС и ДСБ, а мотивът им е финансово облекчаване на хората, които имат нужда от лечение.

Петпроцентната ставка за лекарствата е настойчиво лансирана от Българския фармацевтичен съюз, чиито разчети сочат, че медикаментите в търговската мрежа ще поевтинеят средно с 10%. Идеята обаче засега не се приема от управляващото мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес