Нов опит на държавата да вземе "Дунарит", пак чрез дълг към КТБ

Заводът трябва да се откупи с 82 млн. лв, но дори и тогава остава застрашен

Нов опит на държавата да вземе "Дунарит", пак чрез дълг към КТБ

Държавата съвсем не се е отказала от намерението си да придобие русенския военен завод "Дунарит" и чрез изкупуването на нов дълг на неговите собственици към фалиралата КТБ отново има претенции към акциите на апетитното оръжейно предприятие. Сега опциите на дружеството да остане частно са да извади 82 млн. лв. и да се откупи за втори път от държавата, но дори и тогава то ще остане застрашено от одържавяване. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов в сряда, на фона на протести на друго оръжейно предприятие – "Емко", което претендира чрез увеличение на капитала на "Дунарит" да стане също негов собственик.

Към момента властите успешно водят печелившото предприятие "Емко" към унищожение, лишавайки го от лиценз, отменяйки негови договори за износ и опитвайки се да му отнемат външни клиенти.

Караниколов представи пред журналисти доклад на подчинената му "Държавната консолидационна компания" (ДКК) относно предприетите и бъдещите действия по казуса с "Дунарит".

За намерението на държавата да придобие "Дунарит" стана ясно, след като в началото на август предприятието излезе на протест заради спрения му лиценз в резултат на повдигнати на ръководството му обвинения, че точи фирмата в полза на бившия мажоритарен акционер във фалиралата КТБ Цветан Василев. Тогава Караниколов обяви, че държавата смята да спаси дружеството от несъстоятелност като го придобие чрез купуване на негов дълг към КТБ за 47 млн. лв., обезпечен със залог върху акциите на "Дунарит". Въпросният кредит от КТБ стана обект на редица сделки в рамките на три дни и от офшорката "Виафот", свързвана с депутата на ДПС Делян Пеевски, мина в ръцете на българската фирма "ДиПи", която пък го продаде на синдиците на КТБ срещу активи от масата на несъстоятелността на банката.

Синдиците на свой ред го продадоха на ДКК, която се канеше да използва това вземане, за да придобие "Дунарит". Заводът плати дълга си заедно с лихвите за около 50 млн. лв., за да избегне одържавяването си. Държавата обаче е намерила нов начин за вземе акциите на русенското предприятие.

Миналата седмица синдиците на КТБ са обявили търг за продажба на вземания от своя длъжник "Хедж инвестмънт България“, който е притежание на Цветан Василев. "Хедж" доскоро беше собственик на придобитото от държавата чрез обявена несъстоятелност пловдивско оръжейно дружество "Авионамс“. Фирмата на Цветан Василев все още е акционер в дружеството "Кемира", което на свой ред стои записано в Търговския регистър като собственик на "Дунарит". Тези вземания на КТБ от "Хедж" за 82 млн. лв. са били обезпечени с акции от "Авионамс" и "Дунарит". Синдиците на КТБ са ги продавали за 67 млн. лв., но никой не е явил в процедурата, обясни Караниколов. Така ДКК отишла на пряко договаряне за този дълг, тъй като иначе имало опасност да се появи друг заложен кредитор на "Авионамс" и това да предизвика сътресения в дружеството, което тепърва се съвземало и в момента изпълнява поръчки на НАТО.

Тъй като съвсем удобно синдиците на КТБ са обявили за продажба обединени дългове на "Хедж", а не по отделно, държавата ги купува накуп и сега ще използва вземанията, за да придобие и "Дунарит", каквато е обявената правителствена цел.

По думите на Караниколов ДКК сега е платила реално за дълга 38 млн. лв., но от вземането на КТБ били приспаднати платените вече от консолидационната компания 29 млн. лв. за придобиването на "Авионамс". Държавата обаче е решила да пренесе целия бивш дълг на "Хедж" от 82 млн. лв. върху "Дунарит".

Така русенският завод е поставен в капан и за да излезе от него, трябва да плати 82 млн. лв., след като на 31 август преведе на ДКК около 50 млн. лв. за многократно препродавания борч. Караниколов припомни, че макар да е платил тези 50 млн. лв., "Дунарит" оспорва пред съда вписването на ДКК като заложен кредитор на предприятието и така то е в омагьосан кръг.

"Ако "Дунарит" оттегли исковата си молба срещу вписването на ДКК като негов кредитор по предишния дълг от 47 млн. лв., плащането му ще бъде прието и ще остане уреждането на изкупения миналата седмица дълг от 82 млн. лв.", обясни Караниколов. Той обаче допълни, че анализът на ДКК показал, че "Хедж инвестмънт България" има още дългове към КТБ, обвързани с "Дунарит". По думите му става въпрос за още 50 млн. лв., но тепърва ще се уточнява през кои частни компании са ставали цесиите за този борч. Стана ясно обаче, че държавата смята да изкупи и тях и да продължи да атакува собствеността на "Дунарит".

Макар русенското предприятие да бе със спрян лиценз заради обвинените в пране на пари негови шефове и това да наложи назначаването на прокурист, заводът в момента работи нормално и изнася продукция през държавния оръжеен търговец.

Продължаващите опити на държавата да го придобие обаче може да провокират отново протести и не е изключено оръжейниците от Русе да се присъединят към недоволстващите работници от "Емко", които се заканиха да излязат със семействата си на гладна стачка в палатков лагер пред Народното събрание, ако не им бъде възстановен лицензът на "Емко" за внос и износ на продукция.

Според работещите в тях атаките на държавата с отнемане на лицензи са провокирани от интереса е да придобие "Дунарит", където "Емко" искаше да влезе в собствеността чрез увеличение на капитала. От "Емко" смятат, че институционалната преса цели финансовото обезкървяване на "Емко", за да не може то да влезе в капитала на "Дунарит", а държавата да предяви исканията си по дълговете към КТБ и така да прилапа завода в момент, в който оръжейният бизнес се задъхва от поръчки, а българският износ на военна продукция е нараснал с 60 процента през 2016 г., надхвърляйки 1 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?