Нов опит на София да продаде Общинска банка

Руски и арабски инвеститори заявили интерес към придобиването й

Нов опит на София да продаде Общинска банка

Столичният общински съвет (СОС) прави нов опит да продаде Общинска банка, след като взе решение акциите на общината да бъдат добавени в годишния план за приватизация. Намерението беше подкрепено от всички политически сили с изключение на БСП, които гласуваха въздържал се.

 

Решението беше изненадващо предвид на факта, че беше взето по предложение на Любомир Дацов от НДСВ, а ГЕРБ публично не признават, че продажбата е единственото разумно решение.

 

Столична община държи 67.6% от капитала в Общинска банка. В края на 2012 г. той беше увеличен с 8.7 млн. лв. и достигна 43.5 млн. лв. Другият голям акционер е Христо Ковачки, който чрез пет свързани с него дружества притежава близо 27% от капитала на банката.

 

Според БСП на този етап банката не трябва да се продава, но не стана ясно защо. След като общината си върна контрола върху финансовата институция в края на 2011 г. от бизнесмена Христо Ковачки ГЕРБ обещаха да развият банката, а не да я продават, припомни Калоян Паргов от БСП.

 

Няма промяна в позицията ни, в момента търсим най-доброто решение за бъдещето на банката, коментира съветникът от ГЕРБ Орлин Алексиев пред Mediapool. Според него банката няма да се продава на всяка цена, а само ако се постигнат най-добрите условия.

 

Неофициално от ГЕРБ обвиниха БСП, че са против, защото покровителстват Ковачки, който единствен има интерес банката да запази сегашната си собственост. От БСП пък контрираха, че се готви продажба на трезора на близки до ГЕРБ бизнесмени, един от които е от Правец.

 

Заради факта, че Дацов беше зам.-финансов министър на Милен Велчев заедно с Красимир Катев, беше заподозрян, че интерес да купи банката има и руската ВТБ. У нас тя се представлява от Катев и Велчев. Двамата не бяха открити за коментар.

 

Арабски инвеститори също били заявили интерес към Общинска банка, се твърди неофициално от общински съветници.

 

Аргументите за продажба

 

Столична община трябва да се освободи от неспецифични и дори рискови за нея дейности като управлението на банка, смята Любомир Дацов. Според него в близките години ако не се вдигне отново капиталът на банката, тя може да изпита трудности.

 

Дацов уточни, че няма да се гони продажба на всяка цена, а на добра, която да донесе значителен финансов ресурс на общината. Той може да се използва за инфраструктурни обекти или за социални дейности.

 

В анализа, приложен към предложението на Дацов, е посочено още, че българският пазар се различава от европейския, защото е добре капитализиран, с достатъчна ликвидност, а процентът на лошите кредити е в рамките на средните за Европа. Отчетено е, че съотношението на заеми към депозити се понижава с бързи темпове през 2012 г., а причината е в силния ръст на спестяванията.

 

Според Дацов решението трябва да бъде взето от гледна точка на икономическите предизвикателства, тенденцията на сливане и уголемяване в този сектор, както и от страната на възможността за осигуряването на свеж ресурс за развитие на бизнес модела на банката.

 

Финансовите резултати

 

След като през 2011 г. Общинска банка приключи със загуба от 11.4 млн. лв., през 2012 г. тя отчита печалба от над 6 млн. лв. Тези средства ще отидат за покриване на загубата. Това става ясно от решението за свикване на общо събрание на банката, което трябва да се проведе на 14 юни.

 

Стъпките за продажба

 

Днешното решение на СОС е първата стъпка за продажба на Общинска банка. Сега предстои да бъде направен анализ и оценка на финансовата институция. Това ще отнеме поне около година, твърдят Дацов и Алексиев.

 

Едва на базата на направената оценка в закрито заседание Столичният общински съвет ще вземе решение дали да се пристъпи към продажба на Общинска банка, каза Алексиев. По думите му заседанието на СОС ще е закрито за медиите и обществеността, защото ще бъде представена търговска информация, а исканата от общината цена за банката трябвало да остане тайна.

 

Това ще бъде поредна оценка на активите на банката. При предишния неуспешен опит, когато общината нямаше контрол върху финансовата институция, общинският дял беше оценен на около 100 млн. лв. Столична община обаче поиска двойно по-висока цена и до продажбата на акциите не се стигна.

 

Според анализатори, ако при втория опит се стигне до продажбата на общинския дял, това ще отнеме поне около година,-две. Неофициално се твърди, че това трябва да стане факт до местните избори през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?