Нов опит: Парламентът пак започна процедурата за избор на нов шеф на ЦИК

Нов опит: Парламентът пак започна процедурата за избор на нов шеф на ЦИК

След като първата процедура за избор на нов председател на ЦИК се провали, парламентът започна нова. До това се стигна, след като първият път нито една партия не предложи кандидат.

Преди около месец бившият председател на комисия Стефка Стоева, която бе издигната от ГЕРБ, подаде оставка. Официално тя обяви, че напуска поста "по лични причини", но до това се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им да прехвърлят на ЦИК изцяло отговорността за машинния вот, което вече стана.

Стоева настояваше правителството, а не ЦИК да осигурява машините за вота. Преди тя да си подаде оставката на избирателната комисия бяха препратени оферти за устройства, без дори от комисията да са знаели, че такива въобще се събират. Постфактум дружеството "Информационно обслужване" е препратило оферти, постъпили миналия месец в Министерски съвет. Вероятно това проучване е било направено преди ГЕРБ да решат да прехвърлят въпроса към ЦИК.

Според новата процедура за избор на председател на комисията, която бе одобрена в пленарната зала в сряда, депутатите имат на разположение 7 дни, за да номинират кандидати за поста.

Изслушването им в комисия и гласуването на кандидатурите в пленарна зала може да стане най-рано на 8 октомври.

Споделяне

Още от България