Нов опит за финансова дисциплина в държавната енергетика

Особено внимание за обжалвани или съмнителни поръчки ще се спират, търси се дали регулациите или мениджмънтът пречат

Шефът на БЕХ Петьо Иванов, служебният енергиен министър Николай Павлов и заместникът му Константин Делисивков

Подобряването на финансовото състояние на държавните енергийни дружества, засилен контрол върху паричните потоци, преглед на обществените поръчки с особено внимание върху онези от тях, които се обжалват или има съмнения за нарушения, са сред основните задачи на екипа на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, представени пред журналисти в сряда.

По думите на Павлов първите резултати от оптимизацията на паричните потоци в държавната енергетика вече са налице, но пълната информация за финансовото състояние на дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" ще бъде представена в началото на март. Тогава ще бъде дадена и информация на какво се дължи незавидното състояние на някои от енергийните дружества. В момента се прави анализ, за да се прецени на какво се дължат проблемите на тези компании – дали са от регулаторно естество или се дължат на мениджмънта, посочи Николай Павлов.

Именно за да се подобри финансовото състояние на държавната енергетика са били предприети последните смени в бордовете на АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания", където съответно влязоха шефът на БЕХ Петьо Иванов и новият зам.-министър Константин Делисивков, които са финансисти. Начело на "Булгаргаз", откъдето дойде Павлов, е назначен също финансист - Стоян Янчев.

През годините неведнъж в началото на мандата си министър на енергетиката си е поставял за основна задача подобряването на финансовите резултати на държавните фирми в отрасъла, а резултатите са били различни, но не и дълготрайни.

По думите на Павлов за много кратко време финансовото състояние на държавната енергетика може да бъде подобрено.

"Моят опит от "Булгаргаз“ показва, че за една година от едно грохнало, фалирало дружество може да се направи едно прекрасно дружество – финансово стабилно и уважавано от всички контрагенти“, даде пример Николай Павлов.

Той допълни, че в момента се анализират и всички обявени от енергийните дружества обществени поръчки, като особено внимание на обръща на онези, които се обжалват или има други съмнения по тях.

Освен това е възложено на ръководствата на държавните енергийни фирми да разработят предложения за законови поправки, които според тях ще подобрят регламентациите в сектора и които ще бъдат оставени на следващите управляващи за обсъждане и евентуално приемане. Павлов призова "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да комуникират предварително всички предстоящи за сключване свои договори с останалите клиенти, за да може да са балансирани интересите на всички.

Служебният енергиен министър още следващата седмица да бъде организирана дискусия по доклада с предложенията на Световната банка за модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар в България и мерките за защита на уязвимите клиенти. Документът бе изработен в края на миналата година след над шестмесечно забавяне, но предишното ръководство на енергийното министерство го остави за разглеждане и прилагане от следващия редовен кабинет. При встъпването си в длъжност Павлов обеща да обсъди разработените от Световната банка мерки с всички засегнати от освобождаването на цените страни и да подготви законови поправки за разглеждане от следващото Народно събрание.

Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков обеща докладът да бъде предварително публикуван, за да може заинтересованите страни да се запознаят с него и да изготвят позициите си по предложенията. Павлов обеща всички направени коментари да се вземат предвид.

Споделяне

Още от Бизнес