Нов опит за намаляване жертвите на пътя с три закона

Вътрешният министър нервен, че не може да свали броя им: Санкциите не вършат работа, нужен е нов модел

сн: Архив

Държавата ще направи нов опит за намаляване на жертвите и произшествията по пътищата. За целта ще бъде въведен нов модел и сегашният закон се разделя на три – Закон за движението по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на трите законопроекта, организирано от фондация "Ханс Зайдел", в София.

Трите законопроекта бяха публикувани за обществено обсъждане в петък следобед. Мнения и предложения по тях могат да се предоставят до 4 май.

Вътрешният министър Валентин Радев похвали предшественика си на поста и настоящ председател на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, че когато е бил вътрешен министър е успял да намали жертвите на пътя от около 1000 души годишно до под 700. Това число обаче се задържа на тези равнища през последните години.

"В последно време почвам да нервнича, че не може да свалим това число", каза Валентин Радев. Той припомни, че през миналата година санкциите за нарушения по пътищата са увеличени двойно, но "ефект няма". "Санкциите не вършат работа", каза Радев и призова неправителствените организации да предложат нов модел за справяне с проблема, както се казва "да хванем бика за рогата".

Данните на МВР показват, че след двойния ръст на глобите през 2017 г. спрямо предходната са свалени номерата на 12 500 автомобила за различни нарушения, над 12 000 шофьори са загубили книжката си, около 250 000 са издадените наказателни постановления и около 900 000 - електронните фиша. Ефектът – 698 загинали на пътя през 2017 г. срещу 701-а жертви предишната година.

Спорни моменти

Няколко от новите моменти в трите законопроекта предизвикаха дискусия.

Единият е свързан с обучението на бъдещите шофьори. Тук няма никаква промяна, казаха представителите на школите за обучение. Те настояват са въвеждане на фазово обучение. Това означава - не фиксирани часове за кормуване, а толкова, колкото е необходимо на човек да придобие нужните умения. "Защото сега има случаи не за 32 часа, а за 60 часа не може да го научиш да кара кола", съгласи се зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Друг спорен момент е свързан със записаното в законопроекта, че ако при принудително преместване на кола с участието на полицай, тя бъде повредена, МВР не носи отговорност за щетата. Проблемът беше изнесен от Емил Панчев от СБА.

Според него в законопроектите отново никой носи отговорност за лошите пътища, които също са причина за катастрофи.

Каската и светлоотразителната жилетка стават задължителни за велосипедистите, според законопроекта. Срещу това категорично се обявиха от "Велоеволюция". От там посочиха, че единствената страна в света, където това е задължително, е Австралия. В Европа такова изискване е имало в Македония, Сърбия и Босна, но са се отказали след като вместо да намалее, травматизмът се е увеличил. От организацията посочиха, че това ще бъде проблем и за велосипедите под наем в големите градове. В Бургас вече се дават колелета под наем и предстои да бъде пусната услугата в София, Варна и Добрич. Как си представяте концесионерът да осигури каски и жилетки за ползващите колело под наем, попитаха от "Велоеволюция". Друга, посочена от тях слабост, е въвеждането на регистрация на велосипедите с двигател, без да е посочено какъв – електрически или бензинов. В законопроекта няма дефиниция какво е велотрасе, велоалея и т.н.

В законопроекта има и някои недомислени текстове. Например шофьорите нямат право да изпреварват трамваите от лявата страна, посочи бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев, който сега работи в Института по пътна безопасност. Той уточни, че в София има места, на които няма как по друг начин да изпревариш трамвая.

Част от критиките бяха, че предложените законопроекти са "същия стар закон, но разделен на три". Причината няма нов модел за обучение, липсва административно-наказателна реформа и т.н.

Новите моменти

Управляващите не се съгласиха с част от констатациите. Комисар Бойко Рановски от МВР посочи, че в законопроектите има много нови неща.

Най-големите са свързани с дейността на автосервизите, за които се въвежда регистрационен режим. Нови изисквания има и за продажбата на авточасти втора употреба – трябва да ишма пълна проследяемост на частта и нейната годност, каза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов

По думите му всички стикери от предното стъкло се махат и се заместват от електронен стикер с чип. На него ще има пълна информация за превозното средство – кога е направен последния технически преглед, платена ли е застраховка гражданска отговорност, годишиния данък и т.н.

Коланът става задължителен и за междуградските автобусите, които пътуват на повече от 30 км, предвижда още законопроектът.

За камери по пътищата и обучения - 60 млн. лв.

Около 60 млн. лв. са се натрупали във фонда за безопасност на пътищата му от създаването досега, каза председателят на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов. Той обясни, че тези пари не могат да се пипат за маркировка и подобряване на състоянието по пътищата, защото това е отговорност на пътната агенция,

Идеята на този фонд е средствата да отиват за превенция, каза Цветанов. По думите му това означава за обучения и монтиране на камери на пътя, които имат дисциплиниращ ефект.

Част от присъстващите бяха на мнение, че обучението в училище в часа на класния по безопасност на пътя е формално. Подобни били повечето обучения на децата и учениците, което не давало ефект.

Цветанов разви идеята за монтиране на камери по всички пътища в страната. Той даде пример как между София и Пловдив може да се поставят три камери, които да измерват скоростта. На базата на техните данни се прави средноаритметично с каква скорост се е движил автомобилът и ако има превишаване на скоростта се налага санкция, разви тезата си за новата мярка за спазване на ограниченията за скоростта Цветанов. Към момента тази идея не е внесена в законопроекта.

Безопасността по пътищата започва и завършва с обучението, каза Красимир Георгиев от Асоциацията на обучителите в автошколи.

Валентин Радев се съгласи, че превенцията е две трети от работата по безопасността по пътищата, а обучението е слабото място. Той призова присъстващите да дават своите предложения. Тези, които са удачни, ще бъдат взети под внимание, а тези които бъдат отхвърлени, ще бъде посочено по какви причини става това.

Споделяне

Още от България