Нов опит за продажба на яхтата на Тодор Живков

Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) организира търг с явно наддаване за продажба на моторна яхта "Балкан", известна повече като яхтата на Тодор Живков, защото е била закупена като луксозно средство за отмора на бившето комунистическо ръководство на страната. Търгът ще се проведе на 14 март тази година при начална тръжна цена 680 000 лева с ДДС, съобщиха в сряда от министерството.

Това е втори опит яхтата да бъде продадена на търг, след като първият се провали преди близо 2 години. Тогава първоначалната тръжна цена бе малко над 370 хил. евро или близо 740 хил. лв., но кандидат така и не се яви.

Сега тръжната цена е свалена с близо 30 хил. евро, но кандидат отново може да не се намери, защото въпреки общото добро състояние, в което се намира, тя вече е с морално остаряла навигация, а и част от уредите липсват.

Яхтата е произведена по поръчка в италианска корабостроителница в Пиза през 1981 г. и е от висококачествени материали с няког а луксозно вътрешно обзавеждане. На практика тя никога не е ползвана от бившето държавно и партийно ръководство на страната.

В момента яхтата се намира на сух док във военноморската база “Атия” край Бургас.

Споделяне

Още от България