Нов опит за решаване на израелско-палестинския конфликт

В Париж се събраха представители на 70 държави в нов опит за помиряване на двете страни

Очаква се конференцията да даде тласък за решаване на израелско-палестинския конфликт. сн. ЕПА/БГНЕС

Международна конференция в Париж, в коята се включиха представители на 70 държави, ще се опита в неделя да поднови мирните преговори между Израел и палестинците за решаване на продължаващия от десетилетия конфликт между двете страни, предаде ББС.

Основната цел на участниците в конференцията е да накарат двете страни от конфликта да потвърдят ангажимента си към обособяването на палестинска държава редом с Израел и да се въздържат от политика на свършени факти.

Проектодекларация, до която ДПА е получила достъп, призовава за постигане на споразумение за решение с "две държави, Израел и Палестина, които да живеят мирно една до друга в мир и сигурност". Очаква се документът да бъде публикуван след края на конференцията, отбелязва агенцията.

Самите участници в конфликта обаче няма да се включат в конференцията, отбелязва Франс прес. Срещата е част от започналата преди година инициатива на Франция за мобилизиране на международната общност с цел Израел и палестинците да подновят преговорите, прекъснати през април 2014 г.

Израел обвинява палестинското ръководство в подстрекателство към насилие и отказ да го признаят като еврейска държава. Нерешени остават въпросите за статута на Йерусалим, правата на милионите палестински бежанци и израелските заселници на Западния бряг на река Йордан.

Конференцията има преди всичко символично значение в момент, когато перспективата за две държави се изпарява, предвид ситуацията в региона, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Продължават както израелската колонизация, така и палестинските нападения и атентати.

Настроенията се радикализират и недоволството се засилва, а след пет дни се очаква да встъпи в длъжност новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той заема произраелски позиции, особено по ключовия въпрос за Ерусалим.

Съветът за сигурност на ООН осъди наскоро еврейската колонизация на територията, която палестинците искат за своя държава. Израелското правителство реагира остро срещу резолюцията. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че няма да се съобразява и с решенията на днешната конференция, която, по думите му, е насочена срещу интересите на неговата страна.

"Парижката конференция е безсмислена, тя отдалечава мира, като подкрепя непримиримите палестински позиции и отклонява палестинците от преките преговори без предварителни условия", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на седмичното заседание на кабинета. "Тя беше координирана от французите и палестинците с цел да наложат на Израел условия, несъвместими с нашите национални интереси", добави Нетаняху.

По думите му, тази конференция представлява "последните конвулсии на стария свят, който утре ще изглежда различно, и това утре е съвсем близо".

В съвременния си вид конфликтът започва през 1947 година, когато Общото събрание на ООН приема резолюция за премахване на британския протекторат над Палестина и за разделянето ѝ на две държави - еврейска и арабска. През следващата година е обявено създаването на Държавата Израел.

През 1967 година Израел превзема със сила Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим, по онова време под контрола на Йордания, както и ивицата Газа, която е под египетско управление. Впоследствие анексира Източен Ерусалим - свещено място, почитано както от християните, така и от евреите и от мюсюлманите.

Израел продължава да окупира Западния бряг, но през 2005 година се изтегля от ивицата Газа, където през 2007 година, след въоръжен конфликт, контролът преминава в ръцете на ислямисткото движение Хамас.

Конфликтът става повод за различни опити за постигане на мир. Основното му решение, според международната общност, е създаването на Палестинска държава, която да съжителства мирно с Израел.

Решаването на конфликта се сблъсква с разногласия, някои от които изглеждат все по-неразрешими: сигурността на Израел, очертаването на границите, статутът на Ерусалим, правото на завръщане на палестинските бежанци, избягали или прогонени от земите им.
След години на въоръжена борба, две палестински народни въстания (интифада) и няколко войни в ивицата Газа, от есента на 2015 година палестинските територии, Ерусалим и Израел отново са обхванати от кърваво насилие.

Голяма част от международната общност се бои, че предложеното решение за две съжителстващи държави вече е само спомен. Конференцията в Париж има за цел да го съживи.

Споделяне

Още от Свят