Здравният министър прави

Нов опит за забрана на пушенето на закрито

Нов опит за забрана на пушенето на закрито

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще внесе в сряда в Министерския съвет предложение за пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни 2012 година

"Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," каза министърът пред БНТ.

Предният опит да се забрани пушенето на закрито бе направен през 2010 година, но в крайна сметка се стигна до обособени зони за пушачи и непушачи в заведенията. Тогава премиерът Бойко Борисов договори с представители на ресторантьорския бизнес забраната да се отложи за 2013 - 2014 година.

Стефан Константинов заяви, че неговото предложение не е срещал съпротива на идеята си в Министерския съвет, защото  парите за болнични, лечение и намалена продължителност на живота, многократно надвишават приходите от акцизи.

По темата за броя на хората, които не си плащат  здравните осигуровки, министърът добави, че броят им не е повече от 900 000 души, а не 2 млн. души, както твърдят редица експерти.

От хората, които се обръщат към големите болници, около половин процент са неосигурени, малко по-голям процент са в областните и общинските болници, а в частните лечебни заведения неосигурени не ходят, каза министърът.

Той коментира и предложението си, дадено на предишното правителствено заседание, да се конфискува имуществото на неосигурени пациенти като отбеляза, че това не е най-важният проблем.

Константинов уточни, че е имал предвид само хора, които имат доходи, в добро здраве са, а след като ползват обществен ресурс, не го заплащат. Даде пример с прострелян бизнесмен, който не е бил осигурен, а за лечението му в "Пирогов" да били похарчени около 100 хил. лв. След това роднините внесли около 300 лв.

"Разликата до 100 хил. лв. плати обществото, платиха осигурените, а това не е справедливо", коментира Стефан Константинов.

Още по темата
Още от България