Нов опит за задължително образование за 4-годишните

Сн. БГНЕС/ЕПА

Нов опит за въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст ще направят управляващите. С промени в Закона за държавния бюджет за догодина се предлага осигуряването до 10 млн. лева с тази цел, както и да се плащат таксите на част от децата.

С текстовете, внесени от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", обаче не се въвежда директно задължението да се посещава забавачка от 4-годишна възраст. Това предложение трябва да дойде от Министерския съвет до два месеца след обнародването на закона за бюджета. То трябва да включва промяна на Закона за училищното и предучилищното образование, в който в момента е записано, че предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст.

Не е ясно защо депутатите, които по принцип би трябвало да предлагат закони, и които единствени могат да ги приемат, сами не предложат измененията в закона, които прехвърлят на Министерския съвет.

Въпреки че в момента няма задължение за ходене на градина от 4 години, в текстовете, предложени от народните представители към финансовия закон, се говори за такова задължение и неговото обезпечаване с 10 млн. лева, които трябва да дойдат от завишени приходи от акцизи.

Мярката беше обявена преди около две седмици от управляващата коалиция. Тогава освен за парите за детска градина и такси за нея за 4-годишните, беше съобщено, че ще се създаде фонд от 70 млн. лева за изграждането на нови забавачки.

Именно липсата на места в големите градове, както и на детски градини в някои по-малки населени места, е една от пречките за въвеждането на задължителна забавачка за 4-годишните. Не е ясно дали тези деца ще могат да ходят на предучилищна и в училищата, както в момента. Причината е, че те са малки и задължително спят през деня в градината.

Няма яснота и на кои семейства държавата ще плаща таксите за забавачка. По закон за задължителните предучилищни групи се плаща само за хранене и дейности, извън финансираните от държавата. Секторът обаче е недофинансиран и реално разлика в таксите за децата до 5 години и по-големите няма. Самите такси се определят от общините.

Преди няколко седмици зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че се очаква държавата да поеме с пари от бюджета и с евросредства таксите на около 1/3 от децата в градина.

Това е поредният опит за въвеждане на задължително образование за 4-годишните. Предишният беше осуетен след протести на недоволни родители.

Задължителното образование за 4-годишните се представя като мярка за намаляване на отпадането на децата от училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?