Нов паралел между пакта "Молотов – Рибентроп" и сегашните руско-германски енергийни договорки

Нов паралел между пакта "Молотов – Рибентроп" и сегашните руско-германски енергийни договорки

Председателят на Европейския парламент – полякът Йежи Бузек – изнесе в сряда някои базисни факти за съветския диктатор Йосиф Сталин в контекста на засилващия се исторически ревизионизъм в Русия, предаде EUobserver.

Пактът между Сталин и Хитлер от август 1939 г., наречен като "Молотов – Рибентроп" на имената на подписалите го тогавашни министри, поделя Полша, Финландия, Румъния и балтийските страни, при което милиони хора са депортирани, а 760 000 поляци, много от които деца, са загинали, заяви Бузек по време на семинар в ЕП.

"Ние никога не може да забравим тези жертви, защото те са напомняне за това откъде идваме и показва колко много сме постигнали", добави председателят на ЕП.

По думите му Европейският съюз е гарант за това, че великите сили никога повече няма да правят сделки през главата на по-малките държави, включително по въпроса за енергийната сигурност.

Това, което се случи преди 70 години – големите държави да договорят помежду си съдбата на малките страни, вече е невъзможно в рамките на ЕС, каза Бузек. "Когато обсъждаме енергийната сигурност или предложените тръбопроводи през Балтийско море, гласът на по-малките страни трябва да бъде чут", посочи председателят на ЕП.

Той визира договорения между Русия и Германия газопровод "Северен поток", който заобикаля Полша и балтийските републики. Преди три години друг полски политик, Радек Сикорски, който сега е външен министър на Полша, отбеляза, че този руско-германски проект е "в традицията на пакта "Молотов – Рибентроп".

Редица политици и историци от балтийските държави взеха участие в организирания от ЕП симпозиум, който отново напомни колко важно е да не се забравя историята.

Председателят на литовския парламент Ирена Дедутиене сравни престъпленията на Сталин с нацистките престъпления и отбеляза, че "жертва на съветската окупация и Сталинисткия терор е бил всеки трети жител на Литва".

Проведеният европейски семинар става в момент, когато руското държавно ръководство води кампания за реабилитиране на Сталин, по време на чието управление са избити десетки милиони руснаци, но който в същото време е спомогнал за победата над Нацистка Германия.

Миналия месец, когато европейските лидери се събраха в Полша да отбележат 60-тата годишнина от началото на Втората световна война, руският премиер Владимир Путин защити пакта "Молотов – Рибентроп", като изтъкна, че е западни страни също са се договаряли с Хитлер.

През септември в Русия бе издадено ново помагало за учители "История на Русия от 1945 до 2008 г.", в което Сталин е описан като "ефикасен управленец", а окупацията на балтийските страни – като "напълно целесъобразна".

Московските власти откриха през август ремонтирана станция на метрото от 1950 г., възстановено във вида от времето на Сталин и с плакет, на който пише: Сталин ни вдъхнови вярата в народа, в труда и подвизите.

Всичко това засили страховете на източноевропейците от нова вълна на руски империализъм след руската военна инвазия в Грузия през 2008 г. и опитите на Москва за намеса в предстоящите избори за президент на Украйна.

Решението на САЩ да се откажат от плана за противоракетен щит в Европа, предвиждащ инсталиране на бази в Чехия и Полша, допълнително подхранва съмненията, че Вашингтон не държи на обещанията си за сигурността на бившите комунистически страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?