Нов петролен гигант на път да бъде ренационализиран от Москва

Нов петролен гигант на път да бъде ренационализиран от Москва

Вече бившият президент на “Руснефт” Михаил Гуцериев практически се разделя с целия си бизнес в Русия, съобщи във вторник руският вестник “Ведомости”. По данни на изданието за продан ще бъдат обявени и компаниите “Руски въглища”, “Руска содова компания” и други негови активи на обща стойност 1 млрд. долара.

В усилията си да избегне съдбата на своя колега по бизнес Михаил Ходорковски милиардерът Михаил Гуцериев, президент и собственик на “Руснефт”, призна, че е принуден да напусне и продаде компанията си. Той обясни на служителите си, че решението му е взето под натиска на правоохранителните органи и данъчните, които преследват него лично чрез компанията му. Новият собственик на “Руснефт” ще е Олег Дерипаска чрез притежавания от него холдинг “Базов елемент”, чиято капитализация е 23 милиарда долара.

Това е най-пресният пример за фактическата ренационализация на ключови отрасли в руската индустрия, която тече вече няколко години, коментира в. “Вашингтон пост”. Под ръководството на президента Владимир Путин държавните енергийни компании поглъщат аналогичните частни, често използвайки помощта на властите. Няколко собственика на частни енергийни компании се оказаха в затвора или бяха принудени да емигрират.

Посредничество

Анализаторите в момента се питат дали Дерипаска купува компанията за себе си или ще влезе в ролята на посредник, за да я препродаде на един от руските държавни енергийни гиганти – “Роснефт” или “Газпром”.

Според слуховете, Гуцериев, който на времето влизаше в тесния кръг на руските милиардери олигарси, е разсърдил властите с опитите си да придобие активи от нефтената компания "Юкос", голяма част от която беше купена от “Роснефт” след като довеждането ѝ до банкрут от претенции, предявени от Федералната данъчна служба. Двама от ръководителите на някогашния петролен гигант бяха осъдени на затвор.

През 2007 година данъчните са завели срещу акционерите на “Руснефт” осем иска. В края на юни арбитражният съд на Москва запорира част от ценните книжа на компанията. Руската Федерална данъчна служба твърди, че част от акциите на “Руснефт” са се продавали на занижени цени, за да се избегне плащането на данъци. Сега те подлежат на връщане на държавата. В писмото си до служителите Гуцериев още веднъж отхвърля тези обвинения.

“Предлагаха ми да се оттегля от нефтения бизнес, да си тръгна “с добро”. Аз отказах. Тогава, с цел да ме направят по-сговорчив, компанията беше подложена на безпрецедентно преследване”, се казва в обръщението на Михаил Гуцериев към служителите, публикувано в корпоративния вестник “Времето на “Руснефт”. Затова Гуцериев решил да се оттегли и да предаде контрола на холдинга на “новия собственик, с чието появяване възникналите проблеми ще бъдат решени във времето”.

Натиск по всички фронтове

“Настъплението беше разгърнато по всички фронтове”, възмущава се Гуцериев на страниците на вестника. Генералната прокуратура възбуди углавни дела за незаконен бизнес на дъщерните фирми на “Руснефт”, Следствената комисия на министерството на вътрешните работи – за неплащане на данъци в особено големи размери. На Гуцериев и редица топ мениджъри от “Руснефт” бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци и незаконен бизнес.

Критичното писмо е първото забележимо открито предизвикателство към Путин от страна на влиятелен бизнесмен, след като преди четири години собственикът на "Юкос" Михаил Ходорковски беше изпратен в затвор, коментира американският вестник “Ню Йорк Таймс”. Сега Ходорковски излежава осемгодишна присъда в Сибир. След публикуването на писмото, което стоя на сайта на “Руснефт” само няколко часа и после бе свалено, анализаторите гадаят каква съдба очаква Гуцериев.

Описаните във вестника на нефтената компания доследствени и следствени действия са верни, но са абсолютно законни, цитира “Ведомости” думите на източник, близък до Следствената комисия. Представители на комисията и Генералната прокуратура уверяват, че колегите им не са нарушавали закона. Изисканите неплатени данъци на “Руснефт” не се различават от аналогичните искания към други компании, казва служител на Федералната данъчна служба.

Съвпадението

Кампанията срещу “Руснефт” е била координирана, уверява зам.-директорът на Центъра по политически технологии Алексей Макаркин. “Едва ли е просто съвпадение това, че едновременно на предприятието възникнаха твърде много проблеми”, казва той.

“Не знам къде е моята вина и къде съм сбъркал”, недоумява Гуцериев. Той е убеден само в едно: всички действия “на определени лица във властовите структури” са отправени лично срещу него.

“Това е борба не срещу Гуцериев, а за неговия актив (“Руснефт”), - възразява депутатът Генадий Селезньов, който е бил председател на руската Дума, по времето, когато Гуцериев е бил зам.-председател. – Не е изключено днес този актив да се окаже собственост на Дерипаска, а утре – на “Роснефт”. Ако Гуцериев беше продължил да се съпротивлява, той щеше да повтори съдбата на Ходорковски”.

Представител на “Роснефт” отрича интерес на компанията към активите на Гуцериев. От “Газпром” отказват коментар. От Кремъл също не искат да говорят за напускането на Гуцериев.

Миналата седмица Олег Дерипаска се е договорил с Гуцериев за покупката на компанията, като по думите на близък до Дерипаска източник, сумата на сделката няма да надвиши 6 млрд. долара. Източник, близък до ръководството на “Руснефт”, обаче сочи сумата от 9,6 млрд. долара. Гуцериев ще получи в брой повече от 3 млрд. долара, а купувачът ще погаси дълговете на компанията, които до 31 март 2007 година възлизат на 2,8 млрд. долара, и ще уреди въпроса с данъчните претенции на държавата, чиято сума е над 20 милиарда рубли.

Както и останалите руски магнати, Гуцериев предизвиква малко съчувствие в съгражданите си. Много руснаци смятат олигарсите си за подмолни личности, които намират вратички в законите или са извършвали откровено престъпни действия, за да заграбят природните богатства на страната след краха на Съветския съюз.

“Руснефт” е една от най-големите частни компании в Русия. Тя е създадена през 2002 година и постоянно е нараствала за сметка на изкупуването на дребните играчи на пазара. През 2006 г. фирмата е добила 14,7 милиона тона нефт. Собственикът ѝ, Михаил Гуцериев заема 31 място в класацията на списание “Форбс” на най-богатите в Русия хора с активи от 3 млрд. долара.

В понеделник, след обявяването на продажбата на нефтената компания “Руснефт” се появиха слухове за вероятната продажба и на Бинбанк, която е собственост на семейството на Гуцериеви. Пресслужбата на “Руснефт” е пояснила, че господин Гуцериев ще се занимава с наука, но излизането му от бизнеса е временно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?