Нов плавателен съд с имигранти пристигна на остров Лампедуза

Нов плавателен съд със 137 имигранти, сред които 23 жени, пристигна на италианския остров Лампедуза - най-близкия европейски остров до бреговете на Либия и Тунис, съобщи Франс прес.

 

12-метровото корабче влезе в пристанището на острова без да е бил засечено преди това.

 

Бежанците бяха прехвърлени във вече претоварения център за начален прием, където се намират оцелелите от последните корабокрушения от 3 и 11 октомври.

 

Имигрантите идват от страни от Африка южно от Сахара.

 

Очаква се по-късно в Рим да да се проведе правителствено заседание с участието на министрите на вътрешните работи, отбраната и външните работи.

 

На него ще се определят военните и цивилните средства на морската и въздушна хуманитарна мисия, която премиерът Енрико Лета реши да изпрати в Средиземно море.

 

Италия и Малта заедно ще окажат натиск върху Европейския съюз за получаване "не на пари", а на "ясна стратегия" за справяне с потока от бежанци и мигранти, заяви преди ден малтийският премиер Джоузеф Мускат.

 

"Когато настъпи финансова криза, всички страни, включително Малта, се притекоха на помощ на страни като Гърция. Сега сме изправени пред хуманитарна криза, призовахме за /европейска/ солидарност, но получихме твърде плах отговор", заяви Мускат.

 

Според малтийския премиер, който снощи се завърна от кратко посещение в Либия, "ситуацията не може да бъде решена с пари, а с политически ангажимент и ясна стратегия" на Европа.

 

Кораб с бежанци, повечето сирийци, потъна в петък южно от Малта и Лампедуза, при което загинаха 36 души. Трагедията стана 8 дни след друго корабокрушение край Лампедуза, което причини смъртта на 363 мигранти, повечето еритрейци.

 

Мускат отбеляза, че Малта и Италия са оставени сами пред "огромен проблем" с множество аспекти, защото мигрантите са едновременно икономически имигранти и хора, бягащи от войната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят