Нов полет Пловдив-Лондон заради Олимпиадата

Допълнителни полети за Англия тръгват от петък, 3 август, от летище Пловдив заради Олимпийските игри. Това съобщи в Пловдив директорът на аеропорта Дойчин Ангелов.

 

Полетите ще са само през август, всеки петък от 21.30 часа – на нискотарифната компания “Райънеър” (Ryanair). Според Ангелов машините ще са пълни, тъй като линията е натоварена и сега на 90% и това е така от самото начало. Билетът в едната посока е около 90 евро.

 

Очаква се от летище Пловдив да бъдат разкрити и още две нови линии за Истанбул и Бурса, каза Ангелов. Това е възможно след около три месеца или под формата на редовни полети – един-два пъти седмично, или под формата на редовен чартър.

 

Новите линии ще станат възможни благодарение на намалените летищни такси и на Фонд “За летище Пловдив”, в който правят отчисления десет общини от региона, предстои и присъединяването на община Смолян. Очаква се към фонда да се включат и другите големи областни центрове в Южен централен район – Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали, както и големите общини в тези области - Димитровград, Казанлък и Карлово и някои балнеоложки центрове – Велинград, Девин, Павел баня.

 

До месец май изтече срокът за намалените такси на летището, но се очаква Министерският съвет всеки момент да приеме променената наредба за държавните такси и намалението да бъде валидно за летище Пловдив за още две години, каза Дойчин Ангелов.

 

Засега не е ясно кога ще бъде отворен карго-терминалът на летище Пловдив, тъй като срокът за концесия е изтекъл, но кандидати не са се явили, добави Дойчин Ангелов.

Споделяне

Още от Бизнес