Нов прецедент - Делят Добрев оттегли отхвърлената си оставка

Така Конституционният съд няма да може да се произнесе законно ли е парламентът да не уважи волята на депутат

Делян Добрев, сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил подадената оставка от Народното събрание, която бе обаче отхвърлена от мнозинството в парламента, но гласуването на Народното събрание против волята на народния представител бе атакувано от опозицията БСП пред Конституционния съд.

Така Добрев създава втори прецедент в Народното събрание, след като с мощната подкрепа на съпартийците му и коалиционните партньори на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Това не се беше случвало в парламента, където обикновено желанието за напускане се уважава без дебат. Оставката на Добрев, подадена след разкритията, че е кадрувал в община Хасково, откъдето е родом и на ключови позиции са назначени негови роднини и близки, обаче  предизвика титаничен сблъсък в парламента и бе определена от ГЕРБ като атака на БСП.

Така въпреки неколкократния призив на Делян Добрев да бъде одобрена оставката му, това не се случи, като той заяви, че отново ще я подаде след определен период от време.

На 22 декември 2017 г. - в последния работен ден на парламента за миналата година, Добрев е оттеглил оставката, макар парламентът да не я прие.

Депутатът от ГЕРБ не бе открит за коментар какви са мотивите за това негово действие, но така той създаде втори прецедент, чиято цел явно е да се избегне разглеждане на конституционното дело по казуса със законността на отхвърлената му оставка.

Ha 12 дeĸeмвpи 2017 г. Kонституционният съд дoпycнa зa paзглeждaнe дeлoтo по казуса. Toгaвa cъдът дaдe yĸaзaния нa Hapoднo cъбpaниe в 30-днeвния cpoĸ   дa oбнapoдвa и peшeниeтo зa oтxвъpлeнaтa ocтaвĸa нa Дoбpeв, и пoĸaни caмият нapoдeн пpeдcтaвитeл дa дaдe пиcмeнo cтaнoвищe по въпроса, ĸaтo зaинтepecyвaнo лицe.

На 16 януари 2018 г. трябваше да се обобщят събраните доказателства по делото и да се представят пред КС.

В светлината на новото развитие по случая сега съдът трябва да реши дали да прекрати делото, тъй като при оттеглена оставка няма предмет, върху който да се произнесе.

Действията на Делян Добрев са "удар във въздуха" и не би трябвало да повлияят на решение на Конституционния съд, смята обаче председателят на 39-ото Народно събрание, който в момента оглавява Консултативния съвет по законодателство в парламента, проф. Огнян Герджиков, цитиран от сайта "Дневник".

Възможно е обаче опозицията отново да сезира Конституционния съд относно законността на оттеглянето на гласувана вече оставка от депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?