Нов прием на проекти за технологична модернизация през ноември

Още едно отваряне на най-предпочитаната от бизнеса схема за технологична модернизация на фирмите ще има през ноември, съобщи зам.-министърът на икономиката Юнал Тасим пред Mediapool.

По думите му планираният бюджет е 80-90 млн. лв. Средствата идват от проекта за изграждане на газовата връзка със Сърбия, която остава за следващия програмен период заради липсата на готовност от страна на съседите за реализацията. През този програмен период срещу 10 млн. лева ще бъде направено проектирането.

Все още няма решение дали ще се строи любимият на предишната власт "София Тех парк". Даваме още един срок месец на държавната компания да получи разрешение от Европейската комисия за реализирането на проекта, каза Тасим.

След като нямаше желаещи по схемата за енергийна ефективност на фирмите за 300 млн. лв., сега очакваме до края на годината да се получи свръх договаряне на ресурса, каза Тасим.

Програма "Конкурентоспособност" има най-доброто усвояване на европейските средства към момента, изтъкна зам.-министърът и обеща да няма загуба на средства. Според информационната система за еврофондовете ИСУН програмата е лидер с близо 52% усвояване на ресурса, като това се дължи основно на схемите за финансов инженеринг "Джеръми", които обаче са силно критикувани от настоящия кабинет.

Споделяне

Още от Бизнес