Нов протест пита властта докога ще дава пари на "Юлен"

Държавата е дала за ски състезания четворно повече, отколкото концесионерът - за ползването на парк "Пирин"

Нов протест пита властта докога ще дава пари на "Юлен"

​Докога държавата ще предоставя помощ на ски концесионера в Банско "Юлен" под формата на финансиране на ски състезания, което е над четири пъти по-голямо от плащаните от концесионера такси за ползването на част от националния парк "Пирин". Това пита поредният протест на природозащитници, който се проведе в четвъртък вечерта в София и редица други български и чужди градове.

Коалиция "За да остане природа в България“ припомня, че за периода 2002-2016 г. "Юлен" е платил концесионни такси за общо над 2.6 млн. лв, докато в същото време фирмата е получила значително повече пари през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са финансирали Българската ски федерация, ръководена от съакционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, за когото премиерът Бойко Борисов каза, че е собственикът на "Юлен", но от банката отричат това да е вярно.

В крайна сметка държавната помощ отива в "Юлен", тъй като ски федерация плаща на концесионера за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам.

Платените от "Юлен" концесионни такси на екоминистерството през 2002-2016 г. са 2.673 млн. лв., което е по-малко от средствата, които концесионерът получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско. Сумата е 2.710 млн. лв. и е част от общата субсидия от 3.418 млн. лв. на спортното министерство към ски федерацията за 2012 г., посочва екоорганизацията

За периода 2009-2016 година ски федерацията, ръководена от Цеко Минев, е получила от държавата 28.372 млн. лв., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35.199 млн. лв. От тези 81%, 42 % са субсидии за провеждане на международни състезания или 15.039 млн. лв.

За периода 2006-2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,723 млн. лв.

В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба, обръщат внимание от "За да остане природа в България". Според коалицията всичко това показва, че концесионерът плаща нереално ниско възнаграждения на държавата..

Докога държавата ще продължава с подаръците за олигарси, отново пита коалицията, която събра граждани за на протест срещу правителственото решение за промяна в плана за управление на парк "Пирин", позволяващи ски строежи в защитената територия. Недоволните скандираха пред сградата на Народното събрание в София и затрудниха движението на автомобили.

Съпътстващи демонстрации бяха насрочени във Варна, Русе, Велико Търново, Пазарджик,Плевен и Свищов, както и в Бристол, Виена и Лондон.

По обяд в четвъртък бяха проведени информационна акция в Благоевград и акция със знаме в Бургас, а привечер недоволни природозащитници се събраха в Казанлък, Сливен и Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от България