Нов протест срещу гардовете, задържани за убийството във варненския мол

Снимка: Дарик

Два дни, след като десетки варненци се включиха във флашмоб пред "Гранд мол Варна" в знак на протест срещу безпричинната агресия и насилие, довели до смъртта на 52-годишния Нягол Петров, нова демонстрация бе организирана пред Съдебната палата в града.

Повод за събирането бе демонстрантите да се уверят, че задържаните за жестокото убийство охранители в мола Ангел Николов (24 г.), Красимир Димитров (22 г.) и Цветан Маринов (19 г.) няма да обжалват мерките си за неотклонение "задържане под стража".

В крайна сметка Варненският апелативен съд не заседава по казуса, тъй като те се бяха отказали да искат по-леки мерки за неотклонение. Протестиращите носиха само български трибагреник, на който беше изписано "Справедливост за Нягол". За пореден път те поискаха максимални присъди за обвиняемите, уточнявайки, че за смъртта на Петров има и други отговорни нагоре по веригата.

"Вероятно политиката на самата охранителна фирма е била такава. Такива хора като тримата задържани са страхливи и, колкото да имам съмнения за интелектуалния им потенциал, не мисля, че те са се събрали да бият човек, ако няма някаква форма на вътрешна политика за подобни реакции. След като фирмата е притежание на собствениците на мола, е цинично те да не поемат отговорност", коментира Изабел Гарабедян пред Дарик радио.

"В България всяко чудо е за три дни, но ние сме твърдо решени да следим случая и да реагираме. Не вярвам, че тримата обвиняеми ще получат най-тежки наказания. Вероятно един от тях ще получи ефективна присъда, а другите двама – условни", прогнозира Ивайло Василев.

Според Екатерина Ненкова гардовете са били организирани от някого да пребият Нягол. Николета Балабанска смята, че обвинение трябва да бъде повдигнато и на началника на смяната, за когото има информация, че е присъствал на побоя над жертвата. Галин Георгиев също счита, че отговорност за убийството носят и други хора, за които засега нищо не се споменава.

Споделяне

Още от България