Нов процес за убийството на Политковская започна в Москва

Нов процес за убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская започна в Москва, съобщиха световните агенции в сряда.

Обвинените за убийството - бившият сътрудник на министерството на вътрешните работи Сергей Хаджикурбанов и братята Брахим и Джабраил Махмудови - бяха оправдани през февруари. Наблюдатели определиха процеса като фарс, Върховният съд разпореди преразглеждане заради нарушения на процесуалните процедури.

Защитата и ищците обаче още на първото заседание на новия процес поискаха делото да бъде върнато в прокуратурата за ново разследване, доколкото наличните доказателства не успяха да убедят съдиите по време на първото дело.

Председателят на Московския окръжен военен съд Николай Ткачук отложи съдебното заседание за петък, тъй като ще трябва да се произнесе относно искането на страните и на прокуратурата за връщането на разследването в прокуратурата.

Братята Махмудови се обвинени, че са помагали на брат си Рустам, който се смята за прекия извършител на покушението и все още не е заловен. Хаджикурбанов организирал проследяването на журналистката. Поръчителят и мотивите за престъплението още не са известни.

Подсъдимите бяха оневинени поради липса на доказателства и бяха освободени от затвора в края на февруари. След малко повече от месец Хаджикурбанов отново бе задържан по обвинение, че изнудвал основния свидетел по делото Дмитрий Павлюченков.

Журналистката Ана Политковская, сътрудник на вестник "Новая газета", бе убита пред дома си в Москва през октомври 2006 година. Тя бе сред най-ярките критици на Кремъл за действията му по време на двете войни в Чечения през 90-те години на миналия век и за нарушенията на човешките права в Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?