Нов провал на прокуратурата: Сделката на Ненчев за МиГ-овете - абсолютно легитимна

Съдът: Освен че обвинението е изначално несъставомерно, не е и доказано

Николай Ненчев, сн. БГНЕС, архив

Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Ненчев по делото за ремонта на изтребителите МиГ-29. Според съда обвинението срещу Ненчев не само, че изначално е несъставомерно, но не и доказано. 

Преди три години обвинението срещу Ненчев бе гръмко представено от прокуратурата с коментари, че той е предизвикал опасност "България да загуби въздушния си суверенитет" и е довел авиацията до колапс. Според държавното обвинение през 2015 г. Ненчев е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша.

Така поставил в риск българската авиация и нанесъл на държавата огромни щети

.

Нов провал 

Потвърждаването на оправдателната присъда на Ненчев е пореден провал на прокуратурата.

Още когато бе повдигнато това обвинение, имаше много неясноти около него. Ненчев от самото начало определи обвинението като абсурдно и видя зад него натиск от Русия.

То бе част от активността на прокуратурата на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров спрямо министри на Реформаторския блок във втория кабинет на Бойко Борисов. Тогава обвинения получиха и здравният министър Петър Москов, бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин . Последните двама бяха окончателно оправдани.

Делото срещу Москов за бартер на ваксини с Турция още се влачи по съдебните зали. 

В края на юни Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН. Оправдателни присъди получиха бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. За невинни бяха обявени и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от "Булброкърс" - инвестиционен посредник по сделката. 

Сега Апелативният съд отхвърля изцяло обвинението срещу Ненчев.

"Ненчев действал от изцяло неукорими и легитимни" подбуди 

Според съда Ненчев е действал от "изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от  България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата, формирана от предвидените в Конституцията на РБ държавни органи".

Освен това Апелативния съд смята, че "претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството". 

Според съда с "поведението си да не предприема действия за изпълнение на двата договора с РСК "МиГ" и да не предприема действия за сключване други такива договори със същата компания в рамките на действието на рамковото споразумение Ненчев е "преследвал съвсем друга легитимна цел, а не твърдяната от държавното обвинение цел да причини вреда на компанията РСК "МиГ". 

В интерес на НАТО 

Според съда в "действителност водещите мотивите на подсъдимия Ненчев за това му поведение са били изцяло политически и са били основани единствено и само на провежданата от българската държава към този момент външна политика, съобразно международните ѝ ангажименти, която безспорно е предопределяла и насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС и в частност на изтребителната ни авиация като основни фактори за гарантиране на националната сигурност". 

Освен това съдът "приема в частност, че поведението на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за преустановяването /респ. неизпълнението/ на договорните отношения с РСК "МиГ" относно ремонта на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 е било обусловено от изцяло политически мотиви и съображения и категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК "МИГ".

Според съда  "това негово поведение е обективно проявление и израз на прокламираната и провежданата към този момент от страна на НАТО и от страна на българската държава, като съюзник в тази организация". 

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд. 

Сделката с Полша

В края на 2015 година Николай Ненчев се отказа от услугите на руснаците, които поддържаха изтребителите МиГ 29, и сключи договор с Полша за ремонт на шест двигатели за старите съветски машини.

Идеята на военното министерство бе така да се заобиколи стопроцентовата зависимост на българската бойна авиация от Русия, за което НАТО настоява от години. Освен това условията на поляците са по-изгодни от руските, а допълнителни плюсове в избора им е режимът на европейски санкции към Москва.

Споразумението с Полша бе ратифицирано от парламента. То бе подкрепено от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и няколко депутати от БДЦ. "Атака" и "БСП лява България" бяха "против". АБВ не участва в гласуването.

Решението на Ненчев очаквано предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.

Ненчев искаше да подпише с Полша и ново споразумение за цялостната поддръжка на самолетите, но се оказа, че тя няма капацитет да я поеме.

В крайна сметка третото правителство на ГЕРБ сключи договор с руснаците за поддръжката на МиГ-овете. 

Споделяне

Още по темата

Още от България