Нов провал на руския ракетен "боздуган"

Нов провал на руския ракетен "боздуган"

Поредното изпитание на новата, свръхмодерна руска междуконтинентална балистична ракета "Булава" (в превод на български "боздуган") отново се оказа неуспешно. От общо 12 опита това е 11-ият провал, предизвикал ироничните коментари но голяма част от руските медии, според които в разследването на причините са се включили и специалните служби.

"Булава" е новото поколение ракети, което трябва да подмени остарелия руски стратегически ракетен потенциал с морско базиране, в съчетание с новата, предвидена специално за тези ракети, серия подводници "Борей".

Последното пробно изстрелване на ракетата е било извършено на 15 юли. То бе очаквано с нетърпение, след като почти седем месеца правителството, военните и конструкторите на ракетата старателно убеждаваха обществеността, че след многобройните несполуки всичко ще бъде проверено отново "от а до я" и скоро, както е предвидено, ракетата ще влезе на въоръжение.

Чудото обаче не се състоя и изстреляната от борда на подводницата "Дмитрий Донской", струваща 50 милиона долара, поредна "Булава" отново се "самоликвидира". Според участници в изпитанието, цитирани от Лента.ру, причината този път е в неправилно сработване на първата степен на ракетата. Но, както пише изданието, за неуспехите с "Булава" вече успяха да обвинят неизвестни диверсанти, в търсенето на които са се включили и специалните служби.

Съобщението за поредния провал се появи в медиите с ден закъснение. Очевидно след толкова старателна подготовка, довела отново до нулев резултат, да се съобще за него не е било никак лесно.

След предишния провал на 23 декември 2008 г. бяха лансирани различни версии за причините, понякога доста екзотични – от дребни технически пропуски на конструкторите и изпълнителите до намесата на американците чрез някакви нови средства за радиоелектронна борба, базирани в Аляска, в Северна Европа и Гренландия.

Все пак руският министър на отбраната Анатолий Сердюков опроверга американската версия, като каза, че влизането на въоръжение на всяка ракета е сложен и продължителен процес, през който са минавали всички ракети, без също да избегнат грешки и неуспехи.

В началото на юни руският вицепремиер Сергей Иванов, който контролира военно-промишления комплекс, обясни дотоговашните провали с "технологичен брак", който не е бил открит по-рано, тъй като в създаването на ракетата участват около 650 предприятия и да се проследи качеството на всички детайли било невъзможно. Изявлението бе прието с недоумение, тъй като всеки вид високотехнологично въоръжение е резултат от съвместното участие на десетки и стотици конструкторски бюра, научни и изследователски институти, заводи и т.н.

Сега по-всичко изглежда руското правителство ще се заеме не само с търсенето на технически проблеми, но и виновни. Според руските медии търсенето на "ахилесовата пета" на ракетата вече е поръчано и на руските специални служби.

Според източник на агенция РИА "Новости" от тези служби, е възможно да става дума за дефектен детайл, попаднал заради "отсъствието на ефективен контрол на качеството или от страна на завода-производител, или при сглобяването на ракетата". По думите на източника, "като се отчита държавното значение на новата ракета за морските стратегически ядрени сили на Русия, и едното и другото ще се оценява като диверсия".

По този повод Лента.ру коментира, че търсенето на виновници едва ли ще ускори разработването на ракетата и по-скоро "ще измести фокуса от главните на второстепенните проблеми".

Според изданието сега ще бъде много трудно въпреки неуспехите да се закрие програмата за разработването на ракетата, тъй като специално за "Булава" се строи цяла серия атомни подводници по проекта "Борей", една от които вече е подложена на изпитания. Ако бъде сложен кръст на ракетната програма, ще се наложи радикално да се променя и дизайнът на подводницата, което ще изисква много време и финансови средства. 

В катастрофалната статистика от изпитанията на новата ракета московското издание "Новая газета" намира обяснение за нервната реакция на руското военно и политическо ръководство по повод плановете на САЩ да разположат в Полша 10 ракети прехващачи и да развиват други системи за противоракетна отбрана (ПРО).

Американците, припомня вестникът, публично недоумяваха защо всъщност руснаците, които имат стотици стратегически ракети и хиляди бойни глави, толкова се страхуват от няколко американски противоракети. Щом обаче в най-добрия случай само 10 на сто от руските бойни глави могат да стигнат целта, дори сравнително малката, разредена ПРО на САЩ ще може да се справи с тях, предупреждава авторът на "Новая газета".

"Ако балансът със САЩ бъде нарушен, Западът ще добие кураж и ще започне да ни натрапва своите гадни ценности като демокрацията, свободата и човешките права", иронизира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят