Нов раздор сред републиканците за Тръмп и въпроси за оттеглянето му

Обама определи Тръмп като "негоден" и "отчайващо некомпетентен"за президент

Нов раздор сред републиканците за Тръмп и въпроси за оттеглянето му

В Републиканската партия на САЩ се вихри нов вътрешен конфликт около президентската кандидатура на Доналд Тръмп. Видната републиканка и изпълнителен директор на компанията "Хюлет Пакард" Мег Уитман нарече Тръмп "авторитарен характер" и подкрепи кампанията на неговия конкурент от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Със своята продължаваща и невъзмутима враждебност към родителите на убит в Ирак американски войник мюсюлманин и нападките си срещу републикански лидери, които го укоряват за това, Тръмп заплашва да разруши несигурния си съюз в Републиканската партия в самото начало на кампанията за общите избори през есента, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Пренебрегвайки призивите на своите съветници и молбите на партийните лидери във Вашингтон, милиардерът само затъна още по-дълбоко във вторник вечерта, като каза по телевизията, че не съжалява за сблъсъка си със семейство Хан, чийто син е убит в Ирак. А в изключително провокативно интервю той отказа да подкрепи за преизбиране няколко републиканци, които го критикуваха, включително председателя на Камарата на представителите Пол Райън и сенатор Джон Маккейн.

Тръмп поведе битка със семейство Хан, след като те се появиха на конгреса на Демократическата партия, одобрил президентската номинация на Хилари Клинтън, за да изразят несъгласието си с намеренията на Тръмп да забрани временно влизането на мюсюлмани в САЩ. Нападките на републиканския кандидат-президент срещу родителите на убития американски войник мюсюлманин предизвикаха остра реакция от страна на военни ветерани в целия политически спектър.

По данни на Пентагона, цитирани от Ройтерс, близо 3 939 войници от американската армия на действителна военна служба се идентифицират като мюсюлмани, което е по-малко от 1% от общия брой военнослужещи в САЩ. Говорител на Пентагона каза, че няма статистика колко мюсюлмани са загинали във военни действия.

В сряда сутринта Тръмп написа в Туитър, че кампанията му за Белия дом е единна, дори по-единна от всякога. Той благодари на привържениците си за подкрепата и завърши с думите: "Да бием мошеничката Х", визирайки Хилари Клинтън.

Председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс е бил бесен от подхода на Тръмп към семейство Хан и отказа му да подкрепи водещи кандидати на партията, предаде Ройтрес.

Ей Би Си нюз съобщи, че висши представители на Републиканската партия разглеждат опции за президентските избори на 8 ноември, ако Тръмп реши да се оттегли от надпреварата.

Обама: Тръмп е негоден за президент на САЩ

Същевременно американският президент Барак Обама направи най-острия си коментар досега по адрес на Доналд Тръмп, като каза, че милиардерът е "негоден" и "отчайващо неподготвен" да бъде президент на САЩ. Той призова лидерите на републиканците да предприемат безпрецедентната стъпка и да оттеглят подкрепата си за кандидата на своята партия за Белия дом.


Политически анализатори заявиха, че нито един действащ президент на САЩ досега не е определял кандидат за Белия дом като неподходящ да заеме поста, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".


Обама отправи безпрецедентните критики срещу Тръмп след противоречивите изказвания на милиардера напоследък, включително пререканията му със семейството на загиналия американски войник мюсюлманин. Някои републикански конгресмени порицаха поведението на Тръмп в спора със семейство Хан, но малцина оттеглиха своята подкрепа.

Обама каза, че е имал разногласия по политиката с предишни републикански кандидати за Белия дом, включително съперниците му на изборите съответно през 2008 и 2012 г. Джон Маккейн и Мит Ромни, но никога не ги е смятал за негодни да заемат президентския пост. По думите му обаче случаят с Тръмп е много различен, посочва "Файненшъл таймс".

Мъчително изпитание за републиканците

В случая със спора между Тръмп и родителите на убития войник републиканците се оказват подложени на най-мъчителното изпитание досега за отношенията им с кандидат, който се отнася с презрение към установените норми по въпросите на религията, расата, пола, а сега и военната служба. Републиканските стратези, които някога си мислеха, че Тръмп може да бъде укротен на общите избори, са на прага да признаят открито, че тази перспектива вече изчезва.


Отказът на Тръмп да подкрепи Райън и Маккейн за преизбиране е безпрецедентна стъпка, която свидетелства за разделението в Републиканската партия, отбелязва британският в. "Индипендънт".


В своята кампания досега Тръмп обиждаше жените, мюсюлманите, мексиканците, хората с увреждания и множество други групи и отделни личности, но агресивните му изказвания и нападки почти не оказваха отрицателен ефект върху неговата популярност. Със своите подигравки към опечалените родители на убит американски войник мюсюлманин обаче той може би отиде твърде далеч, изтъква британският в. "Дейли телеграф".

Може би така свършват нещата за Тръмп - не с гръм и трясък, с детски плач

В статия в американския в. "Вашингтон пост" се задава въпроса дали не настъпва началото на края за Тръмп, като се споменава случка, разиграла се на предизборна проява на републиканския кандидат-президент, при която той атакувал майка и нейното бебе, като казал детето да бъде изведено от залата, след като то се разплакало. "Може би така свършват нещата за Доналд Тръмп - не с гръм и трясък, с детски плач", пише изданието.


Ново социологическо допитване на Ипсос и Ройтерс показва, че Клинтън е увеличила преднината си пред Тръмп с 8 процентни пункта. В петък тя има преднина от само 6 процентни пункта. Сега около 43 процента от избирателите казват, че ще гласуват за Клинтън, а 35 процента, че ще гласуват за Тръмп.


Няколко издания обръщат внимание и на това, че републиканският конгресмен Ричард Хана е казал, че има намерение да гласува за демократката Клинтън. Така той стана първият член на Републиканската партия, заемащ място в Камарата на представителите, който изразява подкрепа за кандидатката на противниковата Демократическа партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?