Нов разлом в Реформаторския блок след президентското вето

Четири формации от РБ приканват Борисов за консолидация около номинация на Плевнелиев. ДБГ и СДС искали общ кандидат с Патриотите

Сн.: БГНЕС

Отхвърленото президентско вето върху Изборния кодекс доразклати Реформаторския блок и две от партиите – БЗНС и НПСД, които се водят към управляващото крило, заедно с Гражданския съвет на РБ, застанаха зад искането на опозиционната ДСБ за консолидация на проевропейски сили зад втори мандат на Росен Плевнелиев. Те настояват да обсъдят това предложение, както и подкрепата на важни закони в оставащия според тях кратък живот на настоящия парламент, с премиера Бойко Борисов.

Четирите формации осъдиха отхвърлянето на президентското вето и на практика се разграничиха още веднъж от другите две партии в РБ - ДБГ на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски. В сряда 12 депутати от ДБГ и СДС гласуваха заедно с ГЕРБ срещу ветото, за да угодят на Патриотичния фронт (ПФ), който заплаши с напускане на управлението.

Както разкри в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев, преди това СДС и ДБГ са предложили на Изпълнителния съвет на РБ обща номинация за кандидат-президент с Патриотичния фронт. Това навежда на мисълта, че партиите на Кунева и Лукарски залагат на общ кандидат на управляващата тройна коалиция и задълбочаване на сътрудничеството с ПФ, дори с цената на потъкване на конституционни принципи, какъвто бе случаят с ветото.

Според Кънев това е един от проблемите в настоящото мнозинство - налага се то да се поддържа с подкрепа от патриотите, а идеологическите разлики с тях са станали толкова големи, че това вече е невъзможно.

Предложение за обединение на проевропейски сили около нов мандат на Пелвнелиев като независим кандидат бе лансирано в петък от ръководството на ДСБ, но президентът го окачестви като "интрига", тъй като не е съгласувано с него.

Представители на ДСБ, Гражданския съвет към Реформаторския блок, БЗНС и НПСД отправиха в четвъртък поканата си към Борисов.

"Ние сме възмутени от вчерашния вот, при който, само в името на запазването на властта, бяха погазени принципите на нашата програма. Без единство и начин за взимане на решения Реформаторският блок се обезсмисля и става една от поредните коалиции от службогонци", заяви Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

Четирите формации смятат, че в момента е нужно краткосрочно мнозинство, което да гласува единодушно по ключови решения от геополитически характер.

"На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство, което да застане зад президент. Ето защо, като знак на отговорност към нацията, ние каним министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим две точки - първо, възможността на това Народно събрание да извърши нещо смислено, а не да се правят тези уговорки. Второ, да имаме надпартийна номинация на президента Плевнелиев", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Не издигаме ничия кандидатура. Ние се обръщаме конкретно към лидера на партия ГЕРБ с покана за разговори в тази посока - може ли да има смислено краткосрочно мнозинство за важните решения и широка дясна, проевропейска подкрепа за настоящия президент", повтори Гроздан Караджов.

На въпрос дали това означава, че БЗНС и НПСД, които през декември не се оттеглиха в опозиция заедно с ДСБ и депутатите от гражданската квота, сега правят това, представителката на БЗНС Цветанка Андреева каза: "Ние не делим Блока на крила. Това, което ние от БЗНС правим като част от РБ, е да се обявяваме за една консолидация на демократите в България." Лидер на БЗНС е министърът на отбраната Николай Ненчев, който не бе на брифинга, защото отсъствал от страната. По същата Народната партия "Свобода и достойнство" бе представлявана от Веселин Пенев, който е областен управител на София, а не от председателя си Корман Исмаилов. 

Още през уикенда Бойко Борисов коментира лансираната от Радан Кънев кандидатура на Пелвнелиев като "блъф" и обвини ДСБ, че е в опозиция на правителството заедно с БСП и ДПС. Той повтори, че ГЕРБ няма да обсъжда кандидат-президент преди лятото.

Цветанов: Говорим си за националните приоритети и закони, не за президент

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза пред репортери, че в четвъртък е разговарял и с Борисов, и с Плевнелиев, но въпросът за президентските избори въобще не е дискутиран.

"Обсъдихме и вчерашното гласуване, защото, знаете, той (Борисов) беше в чужбина, както и антикорупционния закон, на който трябва да се даде приоритет в парламента, а също и антитерористичния закон", изброи Цветанов. Ние си говорим за националните приоритети за правителството и парламента, добави той.

Убеден съм, че в предстоящите месеци ще бъде обявена вече официално нашата кандидатура за президент и тогава евентуално партньорите ни могат да ни дадат подкрепа, каза Цветанов.

Той отказа да коментира казаното от Радан Кънев и колегите му, защото не е слушал пресконференцията му и можело да стане грешна интерпретация.

Радан Кънев да се разкае пред ГЕРБ с думите: Без вас не може да се случи нищо хубаво

Попитан все пак като какъв сигнал разчита искането на Кънев, Цветанов посочи, че "това е доказателство за една обърканост и, разбира се, непоследователност в политическите изказвания в последните няколко месеца."

На въпрос може ли това да е знак, че ДСБ иска отново да се върне в управлението, Цветанов каза, че "не се прави така". "Когато искаш да отидеш на гости, първо трябва да почукаш на вратата, или да му се обадиш по телефона, или да го срещнеш на улицата и да кажеш извинявай за това, което говорихме, но такава беше ситуацията и такава беше политическата конюнктура, сега обаче виждаме, че няма как без вас да се случи нищо хубаво в държавата и затова искаме да бъдем отново заедно", разясни шефът на групата на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?