Нов разстрел на човек от бившата СИК

Бизнесмен с присъда, за когото се твърди, че е от средите на бившата групировка СИК, бе застрелян късно в сряда в столицата. Това стана в деня, в който премиерът отрече да се готвят промени в кабинета заради изоставането на страната ни в прилагането на европейските изисквания във вътрешния ред и правосъдието д цел спасяване на членството ни в Евросъюза.

42-годишният Иво Марков е убит с два-три изстрела около 22 часа в подземния гараж на блока си на ул. “Захарий Круша”, докато паркирал луксозния си джип “Фолксваген”. Трупът е открит от съпругата му, която заедно с брат му имали уговорка за семейна вечеря в близък ресторант. След като убитият се забави, съпругата му тръгнала да го търси и открила тялото.

Съседи са подали сигнала, след което регионът около Военно-медицинската академия, където е улицата, е отцепен за оглед. Такъв е извършен и в четвъртък сутринта, съобщиха от МВР.

Видът на оръжието, с което е застрелян Иво Марков, и убиецът му още са неизвестни. Има подозрения, че изстрелите са възпроизведени с пистолет.

Убитият е имал присъда за присвояване на имущество през 1986 г., през 1987 е регистриран за грабеж, а през 1989 г. - за валутни престъпления. На негово има се регистрирани две фирми. "Маринеро 33" се занимава с търговия,  "Генстрой ЕООД" – със строителство. Във второто дружество Марков е имал съдружник до 2005 г. - Христо Радославов.

Дарик радио съобщи в четвъртък, че Марков е приближен до бившата групировка СИК..

През 90-те години Иво Марков държи за кратко на концесия плаж, намиращ се в местността „Кабакум” край Варна, предаде Дарик. По същото време той се подвизава и в хотелиерския бизнес, като стопанисва тризвездния хотел „Гданск” в курорта Златни пясъци. Пред радиото близки на убития разказват, че той е имал и казино в Аржентина. На името на съпругата му се води фризьорски салон в района около НДК. Марков е собственик и на хотел в Китен.

Името на Иво Марков се свързва и с фирмата „Пеликан груп” ООД, твърди Дарик. Там за кратко той е бил управител и съдружник. Именно в тази фирма основен дял имат застреляният преди време в столицата Милчо Бонев – по-известен като Бай Миле, както и един от бившите босове на СИК във Варна Методи Галушев.

"Кариерата" му обаче стартира като приближен на убития Васил Илиев във ВИС. През средата на 90-те години името на Марков е било спрягано в схемите за контрабанда на цигари и горива.

В съседна на блока на Иво Марков сграда е живял Димитрий Минев - Руснака, който бе убит миналата година бе застрелян показно на централния столичен булевард “Витоша”.

Съседи на убития разказват, че Марков често спортувал в квартала. Той никога не бил давал поводи на комшиите да се интересуват от средствата му. Живеещите в блока не знаят с какво се е занимавал Марков, но им направило впечатление, че наскоро поставил решетки на апартамента си.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?